‘Gritty women get the corner office’: hoe ‘gritty’ ben jij al?

0
364

Het zelfhulpboek ‘Nice girls don’t get the corner office; unconscious mistakes women make that sabotage their careers’ van Lois P. Frankel kwam uit in 2004 en werd door elke vrouw met ambitie gelezen. De auteur presenteerde daarin de fouten die vrouwen maken op de werkvloer, die hen tegenhouden in hun carrières. Kort door de bocht: vrouwen hebben de neiging hun best te doen om aardig gevonden te worden. Daar kom je volgens Frankel niet mee op je gewenste plek. Inmiddels zijn we 15 jaar verder. De Nederlandse Anja Uitdehaag komt met haar ervaringen in ‘Gritty women get the corner office’. Gritty dus: het is moedig en oplossingsgericht. Ik zou zeggen ‘daadkrachtig’………….

Saboteurs
Anja is ervan overtuigd dat iedere vrouw succesvol kan zijn en een enorme boost kan geven aan haar carrière door zich enerzijds meer bewust te zijn van haar persoonlijke saboteurs en stereotiepe gedragspatronen en anderzijds door te leren ontdekken en begrijpen wat precies de masculiene spelregels in het bedrijfsleven zijn.

Geen mannen imiteren
Dat betekent absoluut niet dat jonge vrouwelijke professionals en/of leidinggevenden mannengedrag moeten gaan kopiëren. Dat kost enorm veel energie en het is gedrag dat niet past. Volgens Anja Uitdehaag is dat gedoemd te mislukken. “Iedereen kan leren om gewoon dicht bij zichzelf te blijven en te geloven in haar eigen kracht en kwaliteiten” benadrukt zij. “Als jij weet wat je wilt en vertrouwen hebt in je eigen kunnen, dan straal je dat immers ook uit. Als jij doet waar jij je goed bij voelt, dan kom je zelfverzekerd en authentiek over.”

Wel in the ‘corner office’
Anja heeft fantastische topfuncties in het internationale bedrijfsleven bekleed en ze is uiteindelijk letterlijk in die corner office terechtgekomen. Maar ze vindt het (te) lang geduurd heeft, voordat ze het betrouwbare lieve meisje in zichzelf durfde loslaten en de ongeschreven spelregels van het bedrijfsleven naar haar hand kon zetten. Omdat dit sneller kan deelt zij haar haar inzichten, ervaringen en lessen in ‘Gritty women get the corner office’.

PCM
In het boek staat het ontwikkelen van een persoonlijk carrière manifest (PCM) centraal: een verklaring omtrent datgene waar je voor staat en datgene waarnaar je streeft. Dit helpt om je potentieel volledig te benutten en vanuit zelfvertrouwen en zelfbewustzijn de regie over je eigen loopbaan in handen te nemen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Anja Uitdehaag (@grittywomen2019) op

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here