Vrouwen beklimmen langzaam aan ‘Apenrots De Zuidas’, behalve bij de ‘big four’

0
233

In de door mannen gedomineerde hierarchie van de advocatuur zijn vrouwen de zwakste schakels. En helaas roept kwetsbaarheid geen beschermingsdrang op bij een pestkop, maar een sadistische vernietigingsdrang, niet in het minst om zijn of haar eigen kwetsbaarheid te maskeren. Narcisme voor dummies.

Zoza’s
Aldus één van de columnistes van Zo Zuidas, een hilarisch en tegelijkertijd beschamend blog over de apenrots van Amsterdam. Oftewel de ‘bekendste kantoorspeeltuin van Nederland’ zoals de vrouwen hun (voormalige) werkplek noemen. Het zijn 3 jonge vrouwen, 2 advocaten en een bankier, insiders die daar hun carriere zijn begonnen en hun (beginnende) collega’s van nuttige tips voorzien. Want het zijn niet alleen de mannen die zich misdragen in de snelle zakenwereld. Ook vrouwen onderling kunnen er wat van.

“De frenemy is een collega die net een treetje hoger staat op de carrièreladder dan jij. Vaak is het óf een verzuurde taart met overspannen eierstokken óf een gefrustreerde kwezel zonder carrièreperspectief. De frenemy verpakt pesterijen in een glimlach en een mooie roze strik. Deze nepvriendin is de opzichter van de baas en heeft de belangrijkste vaardigheid op de Zuisas al onder de knie. De frenemy kan aardig-onaardig zijn.”

Sisterhood?
De zogenaamde Zoza’s begonnen in 2010 met hun schrijven, in het midden van de kredietcrisis. Er is sindsdien wel wat veranderd en bereikt. Het woord ‘Sisterhood’ in het kader van vrouwelijke onderlinge solidariteit was nog weinig gevallen. En niet alleen maakte BNN-Vara er een TV-serie van (met onder anderen Annet Malherbe en Mark Rietman), maar ook lijkt de Bokito-cultuur langzaam te kantelen.

Diversiteit
Bij de grote advocaten- en accountantskantoren aan de hoofdstedelijke Zuidas bestaan anno 2019 grote verschillen in het aantal topvrouwen. Zo blijkt uit een enquête van Het Financieel Dagblad onder de 4 grootste accountantskantoren en 14 advocatenkantoren. Alle firma’s zeggen dat ze diversiteit hoog in het vaandel hebben. Ze doen het vrijwel allemaal beter dan in 2014, maar……………

Advocaten
Bij de 4 grote advocatenfirma’s Kennedy Van der Laan, Allen & Overy, landsadvocaat Pels Rijcken en Van Doorne is nu ruim 30% van de partners vrouw. Kennedy Van der Laan, ooit mede opgericht door de in 2017 overleden burgemeester Eberhard van der Laan, steekt er met kop en schouders bovenuit met 42%.

Accountants
Onderaan bungelen de grote accountants- en advieskantoren, de zogenaamde ‘big four’: Deloitte, KPMG, PwC en EY, waar tussen de 13% en 15% vrouwelijke partners zijn. Hekkensluiters zijn de advocatenkantoren Clifford Chance (10%) en AKD (7%).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here