Dorien van Linge (25) legt uit wat Feminisme anno 2019 inhoudt

0
222
DasMag.nl

‘Had ik dit maar geweten toen ik jonger was!’ Dat dacht Dorien van Linge toen ze sociologie en genderstudies ging studeren. Ze leerde over verstikkende schoonheidsidealen en de ongelijkheid tussen man en vrouw en begreep ineens veel beter waarom ze als tiener zo onzeker was geweest. Inmiddels is Dorien journalist, dj én feminist. ‘Feminist fataal’ is het boek dat ze zelf graag eerder had gehad………….

Op eigen wijze
Dorien is ervan overtuigd dat jonge mensen interesse hebben in thema’s als feminisme, seksualiteit en gender. In haar boek legt Dorien feminisme uit, maar ook aanverwante onderwerpen als racisme, seksualiteit en lichaamsbeleving. Op haar manier, op basis van feministische boeken, verhalen van vrienden en persoonlijke ervaringen. Zoals haar eetstoornis, het gevoel ‘one of the guys’ te moeten zijn, en je soms een oplichter voelen.

Roxane Gay
“Ik ben voor activistisch feminisme, je okselhaar laten staan en ongemakkelijke gesprekken aan de eettafel”, zegt Dorien van Linge op de site van uitgever ‘Das Mag’. “Ik ben voor feminisme dat schuurt. Tegelijkertijd wil ik een mooie selfie plaatsen op Instagram als mijn roze oogschaduw goed gelukt is. Ik ben dus behoorlijk inconsequent in mijn feminisme. Om met de woorden van feministische schrijver Roxane Gay te schrijven: ‘I’m a bad feminist’. Maar ik doe mijn best.”

Diversiteit in media
Van een combinatie van culturen wordt Dorien blij, vertelt ze bij VOGUE. Voor Volkskrant Magazine publiceerde ze ooit over de ommekeer van het glossy Teen Vogue. “Dat blad werd opnieuw populair toen het politiek geëngageerd werd, nog niet heel lang geleden. Dat vind ik heel cool. Toen ik 15 was, dan hebben we het over 10 jaar geleden, zag je alleen maar dunne, witte meiden op covers; nu zie je op hun site mensen met verschillende lichamen, genders en huidskleuren. Vroeger ging het over zo snel mogelijk buikvet verliezen, inmiddels schrijven ze over culturele toe-eigening, president Trump of #MeToo. Ook zulke tendensen beschrijf ik in mijn boek.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here