HIER ZIJN: De Verleidsters!

0
467

Theatergroep DE VERLEIDERS maakt stukken over macht. Eén onderwerp is nog blijven liggen: de machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Tot nu toe. Want het woord is aan de vrouwen: hier zijn DE VERLEIDERS FEMALE. Jelka van Houten, Susan Visser, Stephanie Louwrier, Gusta Geleijnse en Eva Marie de Waal over brandende kwesties als maatschappelijke rolverdeling, het glazen plafond, de hardnekkige loonkloof, male privilege en #MeToo………

Beproefd concept
Afgewisseld door keiharde feiten die definitief afrekenen met de vraag of machtsongelijkheid nog een onderwerp is dat besproken moet worden (antwoord: ja). Dit alles volgens het bekende en beproefde VERLEIDERS-concept: een mix van stand-up, crosstalks, interactie met het publiek en persoonlijke verhalen. Energiek, vilein en kritisch. De makers noemen het een voorstelling ‘onder de gordel’.

Kloten
Ook wij vrouwen komen er niet zonder kleerscheuren af. Want, zoals we recent nog schreven: Sisterhood is nog niet overal doorgedrongen. De 5 topactrices kruisen de degens en bewijzen voor eens en altijd dat de man niet langer meer de norm is, want dat heeft nu wel lang genoeg geduurd. Na afloop kun je alleen maar concluderen: “Wat een voorstelling met kloten.”

Ook mannenprobleem
Regisseur is zoals altijd Tom de Ket: “We vonden dat het nu over de machtsongelijkheid tussen mannen vrouwen moest gaan. Ik wist meteen dat het door vrouwen gespeeld moest worden, dus we hebben vrouwen uitgenodigd die wat te vertellen hebben op dat gebied. Het eerste wat ze zeiden, was: ‘Waarom doen jullie het niet zelf? Je zet het nu neer als een vrouwenprobleem, de emancipatie. Terwijl vrouwen over het algemeen al behoorlijk geëmancipeerd zijn. Mannen niet, die moeten nog een flinke stap maken.’ Tja. Ik had geen antwoord op die vraag. Het antwoord is deze voorstelling denk ik.”

Op toer
DE VERLEIDERS FEMALE gaat op try-out vanaf komende woensdag 16 oktober. Op 6 november is de officiële première in het DeLaMar Theater, waar ze 6 avonden achtereen staan. Daarna tourt de voorstelling tot en met februari door het hele land. Tom de Ket tenslotte: “Ik dacht altijd dat ik vrij geëmancipeerd was. Na het werken met deze vrouwen weet ik dat dat tegenvalt. Dit stuk gaat over blinde vlekken waar flink in gewreven wordt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here