Misdaad boeit: 6 Nederlandse vrouwelijke strafrecht-advocaten geven een inkijk in hun leven en werken

0
349

Ze krijgen bijna dagelijks de vraag: hoe sta je verkrachters, ontvoerders en moordenaars bij, terwijl je weet dat iemand het gedaan heeft? Ik heb het over strafrechtadvocaten. En zeker als het vrouwelijke zijn, roept het veel reacties op. Sammy (31), Feride (31), Amanda (34), Clarice (41), Maartje (40) en Thirza (31) kozen dit beroep, waarin ze niet de daad, maar wel de dader verdedigen

Vrouwenzender
De vernieuwde TV-zender ‘Net5 powered by LINDA’ volgt deze 6 vrouwen die werken midden in de meedogenloze wereld van de zware misdaad. De strafrechtadvocaten krijgen de gruwelijkste zaken voorgeschoteld: complexe drugshandeltransporten, gesprekken met pedofielen en verkrachters, gruwelijke moorden en omvangrijke mensenhandelzaken zijn voor hen de dagelijkse kost.

Bingen
De wereld van het strafrecht is een mysterieuze omgeving, waar aan de buitenkant een tikje glamour aan zit, maar waarvan je weet dat het vaak gaat om zeer duistere zaken. Maar crime fascineert, zowel in fictie als in reality. Series als ‘The Bridge’, ‘Those who kill’ en ‘Silent Witness’ worden gevreten. Steeds vaker ook met vrouwelijke speurders, advocaten en psychiaters. Maar ook zogenaamde ‘true crime’ is vette handel voor zenders als Netflix en HBO.

Kick
“Misdaad doet het gewoon erg goed.” vertelt Dan Hassler-Forest, mediawetenschapper en docent op de Universiteit Utrecht bij de NOS. “We willen maar al te graag weten of de aardige buurman tot een moord in staat is. Daarnaast willen we de mogelijke moordenaar leren begrijpen. Hoe heeft iemand zoiets verschrikkelijks kunnen doen?” Toch wakkeren deze verhalen en series ook angst aan. Maar de adrenaline die vanuit angst ontstaat, kan omgezet worden in dopamine, waardoor je je even iets gelukkiger voelt, weet Dan Hassler. “Het is te vergelijken met een ritje in de achtbaan. Er is een tweestrijd. In je hoofd weet je dat het veilig is, maar je lichaam geeft een gevoel van doodsgevaar af. Daardoor ontstaat er ontzettende opluchting als de rit er op zit. Een kick.”

Vrouw temidden van misdaad
De 6 vrouwen in ‘Misdaad Advocaten’ geven een inkijkje in hun leven: van bezoek aan de gevangenis, de rechtbank en de tbs-kliniek tot hun privéleven, dat ook constant om hun aandacht vraagt. Ook geven ze antwoord op vragen als: wat voor cliënten hebben ze en speelt het feit dat ze een vrouw zijn nog een rol in hun werk?

‘Misdaad Advocaten’, vanaf woensdag 16 oktober 2019, 6 weken lang om 20.30 uur op Net5

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here