Wie is Jane Fonda, de 81-jarige die zich ala Greta Thunberg wekelijks laat arresteren?

0
248
CodePink.org

Als je pakembeet beneden de 25 jaar bent of misschien wel beneden de 30, is het niet verwonderlijk dat je niet weet wie Jane Fonda is. Hoewel fanatieke Netflix-kijkers haar wellicht wel kennen, want op haar 81ste acteert ze nog immer. Afgelopen vrijdag werd Jane herself gearresteerd in Washington DC tijdens een klimaatprotest-betoging. Het activisme zit deze vrouw in het bloed en ze lijkt onstuitbaar……….

Al een halve eeuw op de barricades
Eind jaren ’60 liep Jane Fonda reeds mee in de protestmarsen tegen de oorlog in Vietnam. In 1970 toerde samen met Donald Sutherland langs de Amerikaanse westkust met de roadshow, FTA (‘Free the Army’). In juli 1972 ging ze naar Hanoi, om met eigen ogen te zien wat er in deze ‘vuile oorlog’ allemaal plaats vond. Het leek een burgeroorlog tussen het Noorden en het Zuiden van het Aziatische land, maar in werkelijkheid een strijd tussen respectievelijk het communisme en het kapitalisme. Pas in 1975 trekken de VS-troepen zich terug, ook uit Cambodja, dat er ook bij betrokken was.

Feminisme & Inclusie
Voorts is ze vanaf de 2e feministsiche golf ook actief in de vrouwenbeweging. In 2005 richt ze het het Women’s Media Center op en ze is nog altijd veelgevraagd spreekster bij discussies rond feminisme en ook inclusie heeft haar aandacht. Tijdens een persconferentie vorig jaar noemde ze de MeToo- en Time’s Up-bewegingen als een keerpunt. “Ik had nooit gedacht dat ik nog zou meemaken dat vrouwen gehoord werden. Ik ben me ervan bewust dat dit zo is gaan rollen, omdat de vrouwen die naar buiten traden met hun verhaal wit en beroemd waren. Maar al snel hoorden we van andere vrouwenbewegingen, die ons lieten weten dat ze achter ons stonden.”

Oscars
Alhoewel door haar politieke strijd haar acteercarrière in een slop dreigde te raken, speelde Jane Fonda in 1971 in ‘Klute’, waar ze een Oscar voor beste actrice voor kreeg. In 1978 volgde haar 2e beeldje voor haar rol in ‘Coming Home’. Een andere belangrijke film uit de late jaren ’70 was ‘The China Syndrome’, een aanklacht tegen kernenergie. In 1981 volgde ‘On Golden Pond’, waarin ze voor het eerst samen met haar eveneens beroemde vader Henry Fonda acteerde. In 1991 kondigde Jane aan te stoppen met acteren, maar in 2005 keerde ze terug in de film ‘Monsters in Law’ en in 2014 koos ze voor het ‘kleine scherm’ met een hoofdrol in de Netflix-serie ‘Grace & Frankie’, die tot nu doorloopt.

Netflix moet even wachten
Maar haar idealen hebben nu even voorrang, dus de opnames zijn stilgelegd, omdat Jane zoveel mogelijk tijd en aandacht wil besteden aan de klimaatproblematiek. In navolging van Greta Thunberg wil ze vanaf nu, samen met andere leden van de actiegroep Oil Change International, elke vrijdag protesteren tegen het huidige klimaatbeleid van de USA. Het motto is ‘Fire Drill Friday’, naar aanleiding van de zowel zeer bewonderde als verguisde VN-toespraak van de 16 jarige Zweedse.


Sisterhood
Oud neemt jong bij de hand. Sisterhood voor Moeder Aarde: ik vind het geweldig. Jane Fonda gelooft erin. “Ik zal elke vrijdag op het Capitool zijn, regen of zonneschijn, geïnspireerd en aangemoedigd door de ongelooflijke beweging die onze jeugd heeft gecreëerd. Ik kan niet langer langs de zijlijn toekijken hoe onze gekozen politici met de huidige industrieën onze planeet vernietigen voor om winst te maken.”

Elke vrijdag
Samen met opgepakte activisten wordt ze beschuldigd van het belemmeren van de toegang tot het Capitool, waar het Amerikaanse Congres zetelt. Er mag daar alleen op aangewezen plekken geprotesteerd worden, maar zij gingen letterlijk en figuurlijk over de lijn. Jane en haar medestanders worden in de kraag gegrepen en gearresteerd. Ze laten zich voorts vreedzaam afvoeren. Morgen de volgende ‘Fire Drill Friday’. We blijven Jane Fonda uiteraard volgen! In onderstaande video legt ze uit waarom klimaat-activisme juist nu zo urgent is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here