Eerste vrouwenduo ooit maakt vandaag ruimtewandeling

0
243
Dancing Austronauts. Amazon.com

In ruim een halve eeuw ruimtevaart zijn er zo’n 60 vrouwen mee geweest, tegenover bijna 500 mannen. Wandelen buiten de aarde deden slechts 14 vrouwen tegenover 213 mannen. Maar vandaag hebben Jessica Meir & Christina Koch samen als eerste vrouwelijk duo het internationale ruimtestation ISS verlaten. Aan de buitenkant van het zwevende laboratorium moeten ze een kapot onderdeel van een accu vervangen. Dat duurt ongeveer 5 uur. De NASA was al een half jaar geleden van plan een vrouwenduo op pad te laten gaan ‘in space’, maar dat ging toen niet door vanwege een wel heel klungelige reden: er waren geen 2 passende ruimtepakken voor vrouwen aanwezig……….

Gaan
Tijdens de laatste voorbereidingen, terwijl Jessica & Christina al in de luchtsluis van het ruimtestation zaten en hun pakken controleerden op lekkages, vlogen ze op een hoogte van 421 kilometer en met een snelheid van 27.597 kilometer per uur over Nederland. Het ISS kwam onder meer over Dordrecht en Nijmegen. Boven de Indische Oceaan begon de ruimtewandeling. De vrouwen zijn HIER live te volgen.

Pioniers
Op 16 juni 1963 werd de Russische kosmonaute Valentina Tereshkova als eerste vrouw de ruimte in gebracht tijdens de Vostok 6 missie. Daarna duurde het 20 jaar eer de Verenigde Staten Sally Ride in de Challenger op ruimtereis ging. Zij was tevens ook de jongste ooit.

Fysiek geschikter
Een geheel vrouwelijke bemanning voor een langdurige interplanetaire missie om een verre wereld te bevolken: het kan weleens een slimme keuze zijn, schrijft Nadia Drake op de site van National Geographic. Daarvoor noemt ze 4 factoren. Vrouwen zijn over het algemeen kleiner van stuk. Bovendien hebben ze minder last van bepaalde fysieke problemen die het reizen in de ruimte met zich meebrengt en ze hebben persoonlijkheidstrekken die geschikter zijn voor langdurige ruimtemissies. Ten slotte, niet geheel onbelangrijk: voor het bevolken van een nieuwe wereld is voortplanting nodig, en tot dusver kan dat niet zonder de betrokkenheid van vrouwen.

Teams
In de paar onderzoeken die zijn gedaan naar de factoren die bijdragen aan het succes of falen van langdurige ruimtemissies, werden teams op onze eigen planeet blootgesteld aan hoge stress tijdens barre avonturen, zoals een tocht door de woestijn, een poolexpeditie of een winterverblijf op de Zuidpool. Daarbij bleek dat mannen uitblonken in doelgericht handelen op korte termijn, terwijl vrouwen het beter deden zodra ze eenmaal gesetteld waren op een plek.

Gemixt
Vrouwen lijken dus zeer geschikt voor langdurige ruimtemissies, uitgaande van de waarde per kilo, de weerbaarheid tegen fysieke belasting, psychosociale vaardigheden en het vermogen om astrobaby’s te baren. Maar betekent dat omgekeerd dat er geen reden is om mannen op dit soort missies te sturen? Niet echt. Uit onderzoek naar groepsdynamiek komt naar voren dat teamprestaties van gemengde groepen het grootst zijn. Verder is uit te leggen dat vrouwen het op lange ruimteavonturen goed zouden doen, maar niet dat een crew met alleen vrouwen per se het best zou zijn.

Going to space
Onderstaande videoclip, gemaakt door NASA-stagiairs, viert alvast de toekomstige vrouwen op de maan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here