Françaises houden ‘sterf-ins’ in druk Parijs om aandacht te vestigen op partnermoorden

0
189

In Parijs deden honderden vrouwen gisteravond mee aan een ‘die in’. Op 5 drukke pleinen van de drukke toeristische hoofdstad gingen ze ‘voor dood’ op de grond liggen, om aandacht op te eisen voor het almaar stijgende partnergeweld in Frankrijk. Terwijl de demonstrantes op de grond lagen, liepen nabestaanden van de inmiddels 120 vermoorde vrouwen in 2019, met bordjes met namen van de slachtoffers om hen heen.

120 doden
Frankrijk is 1 van de landen die te maken hebben met de enorme toename van femicide. In maart van dit jaar gingen reeds duizenden mensen de straat op, omdat de trieste teller toen al op 30 dode vrouwen stond. Inmiddels is hun aantal verviervoudigd.

Noodsignalen
“Er bestaan oplossingen, het is te vermijden”, aldus de organisatoren van het collectef #NousToutes dat de demonstratie organiseerde. Veel vrouwen blijken in de aanloop naar hun dood wel degelijk gebeld te hebben met politie en noodnummers.

Speakers
Fictieve dialogen, gebaseerd op echte gesprekken die vrouwen via de hulplijnen voerden, galmden via de speakers over de Parijse pleinen. Ondertussen wees 1 vrouw één voor één deelnemers aan, die daarop naar de grond gingen en daar roerloos bleven liggen.

Genoeg
Toen alle deelnemers met bordjes zich voor dood hielden en de band met telefoongesprekken was afgelopen, stond iedereen tegelijkertijd op. “Niet ééntje meer!”, scandeerden ze. De betogers eisen dat president Macron en zijn regering actie ondernemen tegen het enorme geweld tegen vrouwen.

En bij ‘ons’?
Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 12% van de Nederlandse bevolking ooit te maken heeft gehad met partnergeweld (circa 40% daarvan door de partner en 60% door de ex-partner). Bent u slachtoffer van geweld of staat u een slachtoffer bij: neem dan contact op met Veilig Thuis. Telefoon: 0800 2000 (gratis en 24/7 bereikbaar)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here