Dankzij Margaret Sanger worden we niet ongewenst zwanger

0
122

De anticonceptiepil wordt gezien als het echte startpunt van de seksuele revolutie en wordt de belangrijkste uitvinding van de 20ste eeuw genoemd. De wetenschappelijke doorbraak was zo groots dat het resultaat simpelweg bekend staat als ‘de pil’. De vrijheid die vrouwen hierdoor kregen betekende een omslag in de wereldwijde economie en veranderde hun maatschappelijke status van vrouwen…………

Moeder was 18x in verwachting
In deze geschiedenismaand met het thema Hij/Zij mag de Amerikaanse Margaret Higgins Sanger (1879-1966) niet ontbreken. Zij heeft haar hele leven geijverd voor een betrouwbare anticonceptie en heet daarom ook wel ‘de moeder van de pil’. Als 6e in een rij van 11 kinderen wist ze wat het betekent om in een groot gezin op te groeien. Haar moeder was 18 x in verwachting, 7 zwangerschappen eindigden in een miskraam en ze stierf reeds op 43-jarige leeftijd.

Foute abortussen
Als verpleegkundige in de Lower East Side van New York City ziet Margaret met eigen ogen wat de opeenvolgende geboortes met de arme arbeidersvrouwen doet. Velen proberen hun zwangerschappen zelf af te breken, met alle gevolgen van dien. Ze beseft dat het hoge kinderaantal vrouwen uitput en de gezinnen in armoede houdt.

Obsceen
Margaret is geschokt en besluit actie te ondernemen. In 1912 schrijft ze in het socialistische tijdschrift ‘The Call’ een rubriek onder de titel ‘What every girl should know’. Ze schrijft over menstruatie, zwangerschap en de voordelen van geboortebeperking. Zij riskeert een celstraf op grond van de Comstock Act van 1875, die het communiceren over geboortebeperking bestempelt als obsceen.

Rebel
Aangemoedigd door alle positieve respons van vrouwen, brengt ze in 1914 een eigen tijdschrift uit, ‘The Woman Rebel’. Het belangrijkste onderwerp is geboortebeperking, een term die Margaret gelanceerd heeft. Na 5 maanden wordt ze echter aangeklaagd. Ze krijgt 6 weken de tijd om zich voor te bereiden op haar proces. Daarvan maakt ze gebruik om nog vlug een brochure te schrijven onder de titel ‘Family Limitation’. Hierin legt ze duidelijk de voor- en nadelen van verschillende anticonceptiemethoden uit. Ze riskeert hiermee een jarenlange gevangenisstraf en vlucht in augustus 1914 naar Europa, naar Liverpool.

Vlucht
Vanaf de boot richting Engeland geeft ze via een telegram het startschot voor de publicatie van haar illegale brochure, in een oplage van 100.000 exemplaren. Gedurende haar verblijf in Europa bezoekt ze Nederland, waar ze o.a. kennismaakt met Aletta Jacobs en andere klinieken die helpen bij anticonceptie. In oktober 1915 besluit ze om terug te keren naar de VS en haar proces af te wachten. De sfeer is intussen veranderd.

Kliniek
Margaret Sanger en haar strijd voor anticonceptie kunnen rekenen op veel sympathie van het publiek. In een open brief aan president Wilson wordt tegen haar vervolging geprotesteerd. Het proces tegen haar wordt stopgezet. Samen met haar zus Ethel opent ze in 1916 de eerste Amerikaanse anticonceptiekliniek in Brooklyn, New York. Aan het einde van de openingsdag hebben zich al 140 vrouwen gemeld.

Gevangenis
De kliniek is geen lang leven beschoren. Na 9 dagen moeten ze sluiten en Margaret en haar zus worden tot 30 dagen gevangenisstraf veroordeeld. Een jaar later ontmoet ze op een lezingentournee mede-feministe Katherine McCormick. Zij is vice-presidente van de ‘National American Suffrage Association’. De volgende decennia zetten de vrouwen samen hun schouders onder de strijd voor voorbehoedsmiddelen.

Gregory
Het is mede dankzij het kapitaal van Mc Cormick dat de ontwikkeling van de pil mogelijk wordt gemaakt. In 1951 ontmoeten Margaret en Katherine (dan beiden al in de 70) de wetenschapper Gregory Pincus. Hij doet onderzoek naar het ovulatieremmend hormoon progesteron bij konijnen en ratten. Katherine McCormick financiert zijn onderzoek naar de mogelijke toepassing van het hormoon bij vrouwen. Hij doet dit onder zijn motto:

‘I don’t believe woman is superior to man and I don’t believe that man is superior to woman. What I do think is that man and woman must have freedom and equality…. I believe in love.’
Gregory Pincus 1903 – 1967

Ideaal verwezenlijkt
9 jaar en 2 miljoen dollar later komt Dr Pincus met resultaat. Op 23 juni 1960 is de eerste anticonceptiepil op de markt onder de naam Envoid. Margaret Sanger heeft haar ideaal toch nog bij leven verwezenlijkt gezien. Ze sterft in 1966 op 87-jarige leeftijd. Haar medstrijdster Katherine McCormick sterft een jaar later op 93 jarige leeftijd.

Pilmoe
Vanaf de millenniumwissel kennen we het begrip ‘pilmoeheid’. De dan vruchtbare vrouwen zijn dochters van de pilslikkende generatie moedes, ze zien er de nadelen van in en er wordt ook steeds meer bekend over de nadelige werking op zowel de psyche als het fysiek van vrouwen. Er zijn nog steeds vrouwen die dankzij het kleine dagelijkse pilletje hun leven terug hebben, maar het aantal ‘pilbezwaren’ en ‘pilbezwaarden’ neemt toe. En deze keer niet door pastoors, dominees of andere betweters. De Amerikaanse hoogleraar sociale psychologie, Sarah E Hill, publiceerde recent een boek met de veelzeggende titel ‘How the Pill Changes Everything: Your Brain on Birth Control’. Daarover een volgende keer meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here