De 2e les geschiedenis die geen historie is maar herstory

0
222
InBeeldEnCo.nl

De mensheid heeft altijd voor de helft uit vrouwen bestaan. Om precies te zijn: 51% vrouwen, 49% mannen. Waarom zijn ze dan welhaast onzichtbaar in de geschiedenisboeken? En als vrouwen al ten tonele verschijnen, is het vaak als archetype: ‘de hoer’, ‘de heks’, ‘de heldin’…………….

Historische vrouwen
Zo staat in de literatuur vooral beschreven hoe Cleopatra halfnaakt voor Julius Caesar stond te kroelen en wordt het feit dat de machtige koningin van het oude Egypte belangrijke politiek-strategische relaties aanging met de heersers van Rome vaak slechts tussen neus en lippen vermeld. De geschiedenislessen van educatieplatform F-site brengen verandering in de eenzijdige beeldvorming en zetten (onbekende) historische vrouwen in de schijnwerpers.

Vrouwelijke premier
Tijdens ‘De 2e Geschiedenisles die je nooit hebt gehad!’ geven Eveline van Rijswijk en Rajae El Mouhandiz volgende week ieder college over een historische vrouw en onderzoeken ze hoe mondig, machtig of moordzuchtig ze daadwerkelijk was. Eregast is Maria Liberia Peters. Zij was in de jaren ’80 en ’90 premier van de Nederlandse Antillen. Daarmee is ze de eerste langzittende vrouwelijke minister-president binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Maria leidde de vrouwenbeweging van de Partido Nashonal di Pueblo (PNP) en werd later de leider van deze partij. Ze is in Nederland op uitnodiging van Atria naar aanleiding van de tentoonstelling De straat op! 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme.

Aldith Hunkar
Maria Liberia Peters zal een korte geschiedenisles geven over haar loopbaan als vrouwelijke premier. Daarnaast wordt zij geïnterviewd door moderator Aldith Hunkar. Net als bij de 1e les geschiedenis die je nooit hebt gehad wordt de kennis van het publiek getest middels een quiz.

Praktisch
Rode Hoed
Amsterdam
maandag 29 oktober 2019
aanvang: 20:00 uur

Dit programma wordt georganiseerd door F-site en De Maand van de Geschiedenis in samenwerking met Van Gisteren en Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here