Vrouwen eroderen, mannen exploderen bij hart- en vaatziektes

0
125

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht en ~nog belangrijker~ wetenschappelijk onderzoek naar medische verschillen tussen mensen. Tussen mannen en vrouwen bijvoorbeeld. Van oudsher werden (bijna) alle medische proeven gedaan op witte mannen. Alsof de wereld alleen door hen bevolkt werd. Mede onder invloed van het diverser worden van de wereld van de medisch specialisten en researchers komt daar langzaam aan verandering in. Met name bij hart- en vaatziektes zijn er grote genderverschillen………..

Genderspecifiek
Professor Angela Maas en Dr. Janneke Wittekoek vestigden de afgelopen jaren daar reeds aandacht op. WomenInc genereert publiciteit voor deze problematiek, onder anderen met hun campagnes ‘Behandel me als een dame’ en ‘Komt een mens bij de dokter’. Aan de Universiteit van Tilburg doet Paula Mommersteeg eveneens onderzoek naar hartklachten. En die zijn bij vrouwen ‘vager’ dan bij mannen. Vandaar dat genderspecifieke geneeskunde zo belangrijk is.

Exploderen versus eroderen
“Ze zeggen wel eens: men explode and women erode”, licht zij toe bij Omroep Brabant. “Dus mannen hebben, ‘bám!’, in één klap een hartaanval. En vrouwen hebben juist een heel geleidelijk proces. Ze hebben vaak ook andere hartklachten. Dus niet na een hevige inspanning pijn op de borst, maar ineens midden in de nacht.”

Keuzehulp
Omdat veel van de symptomen bij vrouwen nogal algemeen zijn (vermoeidheid, misselijkheid, buikpijn etc.) wordt de diagnose van een infarct of andere serieuze aandoening vaak gemist. En dus wil Paula Mommersteeg een keuzehulp ontwikkelen: “Zodat de patiënten gemakkelijker een gesprek aan kunnen gaan bij de cardioloog. En dat ze beter begrijpen welke testen er zijn. Zodat ze duidelijk weten welke behandelingen er mogelijk zijn. Ik wil de mondige patiënt goede informatie bieden.”

Ping
Voor onderzoek is geld nodig en dat kan Paula uiteraard via de daarvoor opgezette fondsen aanvragen. Maar de kans dat dit lukt is klein, zo’n 10%. Er is veel concurrentie in de medische wereld en er zijn ook veel aanvragen. Daarom probeert zij het nu, net als 4 andere wetenschappers, via crowdfunding. Zij ziet dit als een persoonlijk groeitraject. Ze wil meer met patiënten doen en meer met de buitenwereld, in plaats van alleen binnen de universiteit.

Crowdfunden
Voor 8 december aanstaande wil ze €25.000,- bij elkaar hebben. Als dat lukt, verdubbelt de Hartstichting namelijk het bedrag. Als je haar wilt ‘funden’: ga dan naar deze link. In onderstaande video licht Dr. Mommersteeg haar plannen toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here