Het gezicht van de waarheid: Ilona is ‘van god los’

0
650

De nu 41-jarige Ilona Schomper werd geboren in een gezin dat aangesloten was bij de Jehova’s Getuigen. Ze trouwde op haar 19e met iemand uit diezelfde gemeenschap, kreeg 4 kinderen, leidde een sober leven volgens de regels van het geloof, maar begon zo rond haar 30ste te twijfelen. Ze scheidde van haar man, maar bleef wel ‘inactief lid’ van de gemeenschap. Ook vanwege haar kinderen vond Ilona de zogenaamde ‘volledige uitsluiting’ te heftig. Vorig jaar breekt ze alsnog met de Jehova’s Getuigen en dan ervaart ze pas goed wat die uitsluiting inhoudt………..

Vrijheid
Haar complete familie- en vriendenkring verbreekt defenintief het contact met haar, maar ze heeft er wel haar vrijheid voor terug. Als kind mocht Ilona bijvoorbeeld niet met andere kinderen afspreken, ze moest elke week 3 vergaderingen bijwonen en andere studiemomenten over het geloof. “Alles werd bijgehouden, hoeveel je had gepredikt, hoeveel boeken je had verspreid en als je niet aan de eisen had voldaan of als je rok niet lang genoeg was, dan kwamen ze verhaal halen.”

Liefdeloos
Momenteel gelooft Ilona niet meer in een god. “Ik geloof niet meer in de persoon daarboven. Niet het verhaal dat ik heb geleerd.” Gelukkig vindt ze steun bij anderen die hetzelfde lot troffen. Een van haar beste vriendinnen Alenka (ook ex-Jehovagetuige) kreeg onlangs te maken met kanker. “Haar ouders hebben het contact ook grotendeels verbroken.. Ze hebben nauwelijks iets van zich laten horen, terwijl ze lag te vechten voor haar leven! Ik begrijp dat niet, het is een schrijnend voorbeeld van hoe de gemeenschap in elkaar zit.”

Bloggen
Ilona zag dat mensen letterlijk kapot gingen aan uitsluiting van het geloof. Ze besluit erover te gaan schrijven. Eerst op haar blog en nu is er ook een boek. De doorslag daarvoor kwam toen ze hoorde dat een jongen uit Zoetermeer zelfmoord had gepleegd na zijn uitsluiting. Hij kon het gemis van zijn sociale omgeving niet aan. Vorig jaar deelde Ilona haar verhaal op Q-music en ook dit maakte veel los bij de luisteraars.

Seksueel misbruik
In een interview met METRO wordt haar gevraagd naar de vooroordelen ten aanzien van de gelovigen die van deur tot deur gaan en ook over de vele meldingen van seksueel misbruik. “Het is verschrikkelijk, maar dat is waar. De naam van de organisatie wordt hooggehouden en er wordt afgeraden om naar de politie te gaan.” Voor Ilona was dit een van de redenen dat ze voorgoed vertrok. Haar verhaal en dat van 7 anderen is nu opgetekend in ‘Het gezicht van de waarheid – 8 intrigerende portretten van uitgesloten Jehovah’s Getuigen’. Je kunt het boek via Ilona Schompers website bestellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here