Zaterdag: ‘De Nacht van de Geschiedenis’ met het thema Zij/Hij

0
211

Oktober is de maand van de geschiedenis en we hebben er bij Supervrouwen al veel over geschreven, want het thema is dit jaar Zij /Hij. De themamaand wordt traditioneel afgesloten met een ‘Nacht van de geschiedenis’. Deze zal morgen, 26 oktober, plaats hebben in het Rijksmuseum Amsterdam.

Het leeft
Voor het thema Zij/Hij van 2019 is niet alleen gekozen omdat het dit jaar 100 jaar geleden is dat het vrouwenkiesrecht is ingevoerd, maar het is ook ingegeven door de actualiteit. Wereldwijde bewegingen als #MeToo en HeforShe vragen aandacht voor genderverschillen en de rol van vrouwen in de hedendaagse samenleving als ook in het verleden.

Eigen land
In ons eigen Nederland spelen bewegingen als De Bovengrondse en het initiatief F-site een rol in het op de kaart zetten van de betekenis van vrouwen nu en in onze geschiedenis. Herstory naast History. Tegelijkertijd is er veel aandacht voor mannelijkheid en de veranderende patronen binnen het man-zijn. Dit zal in De Nacht van de Geschiedenis allemaal aan de orde komen.

Vrouwelijkheid en mannelijkheid
Wat hielden vrouwelijkheid en mannelijkheid in? Wat betekende dit voor machthebbers en de ‘vrouwen van’? Wie werd als een echte vrouw gezien? En wat was een foute man? Hoe zijn de rollen van mannen en vrouwen door de loop van de geschiedenis veranderd?

Genderbenders
Door de geschiedenis heen zijn er altijd mensen geweest die zich buiten de gebaande paden begaven en dus niet in de hokjes van man of vrouw zoals gedefinieerd in hun tijd pasten. Dat kunnen vrouwen zijn die zich een mannenrol aanmaten in vroegere tijden, vrouwen die de wapens opnamen maar ook de geschiedenis van transpersonen valt hier onder.

What women want
Vrouwen hebben altijd ongeveer de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Desondanks gaat lang niet de helft van de geschiedenis over vrouwen. Hoe kwam het recht om te kiezen, te studeren, te werken én lief te hebben wie zij zelf wilden tot stand kwamen en welke obstakels (van zowel mannen als vrouwen) moesten er geslecht worden?

Zij/Hij in de kunst
Het essay, getiteld ‘Niet schrikken mama’, is dit jaar een briefwisseling tussen moeder en dochter Alma & Marita Matthijsen (zie ook video onderaan). Daarin onderzoeken zij de verhoudingen tussen de seksen in de historie én in het heden. Het Vlaams/Nederlands Huis voor cultuur en debat deBuren presenteert dit jaar weer jong literair talent dat geïnspireerd is door het thema en over bekende en minder bekende objecten uit de collectie van het Rijksmuseum zullen korte voordrachten worden gehouden.

Wikipedia verwijven
Heeft u altijd al geschiedenis willen schrijven? Dit is uw kans! Help vrouwen een plek te veroveren in de geschiedenis en schrijf een tekst over een onterecht onbekende vrouw voor Wikipedia (indien gewenst onder begeleiding van kenners). Help De Bovengrondse en F-site mee om de Wikigendergap te verkleinen door een vrouw de Wikigeschiedenis in te schrijven!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here