België wint; zij hebben nu hun eerste vrouwelijke minister-president

0
264
Wilmes.Belgie.be

Sophie Wilmès is vanaf volgende maand de nieuwe premier van België. Zij volgt Charles Michel op en is daarmee de eerste vrouw op deze post. Ze was al minister van Begroting en Ambtenarenzaken.

Demissionair
De regering in België is demissionair sinds december, toen Michel het ontslag van zijn kabinet aanbod na een crisis over het Marrakesh-pact. Sinds de verkiezingen in mei is het nog niet gelukt om een nieuwe regering te vormen. De demissionaire regering heeft slechts 38 van de 150 Kamerzetels.

Waalse liberaal
De Waalse Sophie Wilmes is van de partij Mouvement Réformateur. In de huidige ontslagnemende coalitie van de partijen Open Vld, MR en CD&V is de liberale partij de grootste. De nieuwe ‘eerste minister’ studeerde toegepaste communicatie, reclame en marketing aan het Brusselse IHECS. Daarna ging ze aan de slag bij de Europese Commissie, waar ze als financieel beheerder werkte op projecten rond ontwikkelingssamenwerking en de Europese uitbreiding. In avondschool deed ze er intussen een speciaal licentiaat financieel beheer bij.

Carriere
In september 2005 werd Wilmès economisch en financieel adviseur bij een advocatenkantoor gespecialiseerd in ondernemingsrecht. Een baan die ze opgaf om in 2007 schepen te worden in Sint-Genesius-Rode. In de periode daarvoor was ze al gemeenteraadslid in Ukkel. Ze zat ook kort in de provincieraad van Vlaams-Brabant voor ze Kamerlid werd. In 2013 werd ze voorzitter van de MR-afdeling in de Brusselse rand.

Financiën
Een jaar later maakte ze haar intrede in de Kamer, als opvolgster van vicepremier Didier Reynders. Daar zetelde ze in de Kamercommissie Financiën en Begroting. In september 2015 stootte ze door tot in de federale regering, waar ze Hervé Jamar verving. Na het vertrek van de N-VA uit de regering, kreeg ze er de bevoegdheden Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid bij. Na de verkiezingen van 26 mei werd ze opnieuw verkozen in de Kamer.

Europees verband
In heel Europa zijn er nu 12 landen met een vrouwelijke leider. Duitsland, met Angela Merkel, maar ook Denemarken, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Oostenrijk, Slowakije, Estland, Kroatië, Roemenië, Servië en Moldavië horen erbij. Daarnaast zijn er tal van andere Europese landen die al eens een vrouwelijke premier of president hebben gehad. Dat zijn Frankrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Portugal en Oekraïne. In geen van deze rijtjes staat Nederland. We lopen dus echt achter. België wint!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here