Milou van Deelen over straatintimidatie en slutshaming

0
192

Mensen die in het openbaar hun affectie voor elkaar laten blijken vinden we vaak aandoenlijk. Tenminste: als je er als paar gemiddeld uitziet. Heel anders wordt het wanneer je niet aan de standaardeisen voldoet. Dat blijkt uit het feit dat ‘poten rammen’ helaas niet iets is uit alleen de vorige eeuw, maar ook dat 2 zoenende vrouwen op commentaar en intimidatie kunnen rekenen.

Mag ik mee doen?
“Als mijn vriendin en ik elkaar op straat zoenen, zijn er altijd wel mannen die daar iets vervelends over zeggen of flauwe opmerkingen maken dat ze mee willen doen”, vertelt journaliste Milou van Deelen. “Een tijdje terug zei een man tegen me: ‘Mag ik je kutje zien?’ Ik was zo geïntimideerd dat ik helemaal niets meer uit kon brengen. Ik had toen net een stuk voor Glamour gemaakt waarin ik schreef dat mannen die je lastigvallen voortaan een grote bek of een boete kunnen verwachten, maar toen het mijzelf overkwam, voelde ik me zo kwetsbaar dat ik niets zei.”

Slutshaming
Milou van Deelen schreef 2 jaar geleden ­een open brief in Het Parool, nadat ze tijdens haar werk als serveerster bij café De ­Waterkant door een klant met een smartphone onder haar rok werd gefotografeerd. Eerder maakte ze al een filmpje dat viral ging, over haar ­ervaringen met slut­shaming bij het studentencorps. Een levensgrote foto van Milou hangt momenteel in een etalage in Londen.

Changemakers
Het internationale schoenenmerk TOMS, oorspronkelijk ­bekend geworden door met elk verkocht paar 1 persoon in nood te helpen, werkt ­wereldwijd met bekende ‘changemakers’. Zij besloten het onderwerp straatintimidatie op de kaart te zetten. Via Instagram werden 12 vrouwelijke kunstenaars die feminisme, vrouwelijkheid en seksualiteit als rode draad in hun werk hebben benaderd. Zo dus ook Milou.

Boete
Uit onderzoek blijkt dat 83% van de Amsterdamse vrouwen tussen de 15 en 34 jaar geconfronteerd wordt met roepen, fluiten, sissen en zelfs aanraking op straat. Milou vindt het dan ook een goed signaal van de gemeente ­Amsterdam dat er sinds 2017 een boete staat op straatintimidatie. Ook al zijn die nog nauwelijks uitgedeeld, het gaat om het idee erachter. “Als vrouw word je groot­gebracht met de gedachte dat het erbij hoort, die sissende mannen, maar we moeten het niet meer accepteren. Iedereen, ongeacht gender, moet veilig over straat kunnen.”

Fearless
12 kunstwerken van 12 Amsterdamse kunstenaars worden vanavond eenmalig ten toon gesteld en verkocht. De ­volledige opbrengst gaat naar het Project Fearless, een non-profitorganisatie die naschoolse cursussen aanbiedt aan meisjes van 9 tot 14 jaar uit Amsterdam, waarin ze genderstereotypen doorbreken en meisjes leren uit hun comfortzone te komen en nieuwe passies te ontdekken. ­Tijdens de expositie interviewt Milou Deelen de kunstenaars over hun werk.

Wie?
De expositie toont het werk van Dymph De Gooijer, Lana Prins, Marilyn Sonneveld, Daantje Bons, Jonnah Bron, Principles of Light, Diddy El Touny, Hiddenlionstudio, Puck Rietveld, This is Gary, Ruby Cruden en Sioejeng Tsao, die hun eigen ervaringen met straatintimidatie in hun werk weergeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here