Koningin Maxima aanwezig bij start Borski Fund voor vrouwelijke scale ups

0
303

Slechts 5% van alle Venture Capital investeringen wordt verstrekt aan gemengde teams en maar 1% wordt geïnvesteerd in teams met alleen vrouwen. 94% (!) komt dus terecht bij mannen. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat diverse teams innovatiever zijn en beter presteren. Simone Brummelhuis (oprichter van The Next Women) en Laura Rooseboom (algemeen directeur en mede-oprichter van StartGreen Capital) sloegen daartoe de handen ineen………..

Johanna Borski
Het nieuwe Borski Fund gaat daar vanaf vandaag verandering in brengen. Johanna Borski (1764-1846) was een vrouwelijke investeerder en rolmodel voor veel vrouwelijke ondernemers. Zij verdiende een fortuin door al vroeg te investeren in de aankoop van bijna de helft van de aandelen uitgegeven in De Nederlandsche Bank in 1814. Met de winst die ze daarmee maakte redde ze later de Nederlandsche Handel-Maatschappij uit het faillissement in 1840.

Dubbele omzet
Ook banken zien in de praktijk dat vrouwelijke ondernemers vaak lastiger toegang hebben tot kapitaal.  “Van alle start- en scale-upfinancieringen gaat slechts een paar procent naar vrouwelijke ondernemers”, zo weet Daphne de Kluis, CEO Commercial Banking bij ABN Amro. Annemein Kolk, directeur Grootzakelijk bij ING Nederland, haalt een onderzoek aan waaruit blijkt dat vrouwen doorgaans weliswaar minder kapitaal krijgen dan mannen, ze toch ruim dubbel zoveel omzet op het geïnvesteerde kapitaal genereren.

Investeerders
Inmiddels is er reeds 21 miljoen beschikbaar. Naast ABN Amro, ING en Rabobank investeren ook Van Lanschot, family offices en een groot aantal informele investeerders. Die laatste zullen ook worden betrokken bij de bedrijven waarin zal worden geïnvesteerd.

Zetje nodig
“Ik denk dat je soms een zetje moet geven aan bepaalde groepen en die ondergewaardeerd zijn in de maatschappij”, vertelt Laura Rooseboom bij SPROUT. “Nu zijn dat even vrouwen, maar dat kunnen in de toekomst ook andere groepen zijn. Soms is het goed om bepaalde groepen voorrang te geven, om daarmee het speelveld gelijk te trekken. Hopelijk is dit na een paar jaar niet eens meer nodig.”

Maxima
Koningin Máxima is vandaag in Museum Van Loon in Amsterdam aanwezig bij de lancering van het Borski Fund. Ze zal spreken in haar functies als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here