Vrouwen werken de komende 2 maanden gratis vergeleken met hun mannelijke collega’s.

0
185

Gelijk werk betekent gelijk loon. Al 60 jaar staat dat principe in de Europese verdragen en toch is dat niet de dagelijkse praktijk. Vrouwen in de EU verdienen in gelijkwaardige banen nog steeds gemiddeld 16% minder dan mannen. Dat betekent dat ze de laatste 2 maanden van het jaar, in verhouding tot hun mannelijke tegenstrevers, voor de kat z’n k*nt werken………

Dat duurt nog 30 jaar
Zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Een piepkleine vooruitgang vergeleken met vorig jaar toen de loonkloof nog 16,2% was. In Nederland is het 15%. Als het in dit tempo doorgaat duurt het nog minimaal 30 jaar voordat er sprake is van gelijkwaardige salarissen. Daarom is het in de diverse landen van de EU komende week op diverse dagen Equal Pay Day, door sommigen ook wel Unequal Pay Day genoemd.

Vrouwen starten met hoger salaris
Op jongere leeftijd en voor toetreders op de arbeidsmarkt na studie zijn de verschillen veel kleiner. Vrouwen verdienen dan zelfs iets meer dan hun mannelijke collega’s, zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid. Het kantelpunt komt op hun 26ste (bedrijfsleven) of 36ste (overheid), waarna de man ze voorbijstreeft als het om salariëring gaat.

INTERMEDIAIR noemt 5 oorzaken van de hardnekkige pay gap:
1. Vrouwen zijn slechter in salarisonderhandelingen
2. Vrouwen werken vaker in deeltijd
3. Zwangerschappen
4. Vrouwen worden minder vaak manager
5. Vrouwen kiezen nog vaak voor ‘vrouwenberoepen’, die minder beloond worden
Verdien jij wel genoeg? Vul het Salariskompas in en kom er direct achter!

Tot slot de tip van Vreneli Stadelmaier:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here