Waarom vrouwen momenteel rillen, terwijl de mannen zweten

0
657

Wintertijd. Alleen van het woord krijg ik het al koud. Liep jij deze week ook weer te rillen in je trui op kantoor, terwijl je ziet dat je mannelijke collega’s in hun T-shirts nog zitten te zweten? Of begon het gekissebis op de bank, terwijl jij en je partner zaten te netflixen? Eerder schreven we bij Supervrouwen al over de zogenaamde vrouwenwinter: als het midden in de zomer is, wordt de airco op vol gezet en hebben vrouwen niet alleen kippenvel, maar worden ze vaak ook verkouden.

Niet getest op vrouwen
Bij het ontwerpen van kantoren is altijd veel te weinig rekening gehouden met vrouwen. De zogenaamde temperatuursystemen staan ingesteld op de gemiddelde man. Een studie van dr. Boris Kingma en professor Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit Maastricht, gepubliceerd in Nature Climate Change, toont hoe de temperaturen op kantoor veelal te laag zijn voor vrouwen.

Efficiëntie
Volgens professor menselijke fysiologie Mike Tipton van de Universiteit van Portmouth komt dat doordat de mens ‘ontstaan’ is in de warme streken. Later hebben onze voorouders zich moeten aanpassen aan koudere temperaturen. Van nature hebben we het dus liever warmer. Tipton onderzocht het fenomeen en kwam tot de conclusie dat vrouwen het écht kouder hebben dan mannen. Vreemd genoeg komt dat deels doordat vrouwen efficiënter omgaan met de warmte die ze produceren.

Hormonen
Omdat het vet bij vrouwen beter verdeeld is over het lichaam dan bij mannen, zijn zij beter in staat om het bloed naar de belangrijkste organen te laten stromen. Daardoor gaat er bij vrouwen minder bloed naar de handen en voeten. Maar dat is niet de enige oorzaak: ook de hormonen spelen een rol. Tijdens de menstruatiecyclus verandert de lichaamstemperatuur van vrouwen. In de fase na de eisprong kan dat al snel een verschil maken van 1 graad.

Nachtstand
En tenslotte heeft ook slaap invloed op onze temperatuur. ’s Nachts daalt die. Bij vrouwen gebeurt dat echter sneller en nadrukkelijker. Zij hebben overdag dus meer warmte nodig dan de mannelijke kantoorgenoten.

Battle
Een ‘waterscheiding’ tussen vrouwen en mannen. Vrouwen kunnen namelijk beter rekenen en zijn verbaal sterker bij hogere temperaturen. Voor mannen geldt dat zij beter presteren als de thermostaat wat lager staat. Maar wij Hollanders zijn goed in ‘polderen’. Dus mannen de jasjes uit en vrouwen in gezellige kabelvesten op kantoor?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here