Britse Lagerhuis-vrouwen stappen op vanwege seksuele intimidaties en doodsbedreigingen

0
255

Veel Britse vrouwelijke Lagerhuisleden vertrekken momenteel uit de politiek. Niet omdat ze al het Brexitgedoe zat zijn, maar vanwege scheldpartijen en intimidatie. Doodsbedreigingen en verkrachtingsfantasieën komen dagelijks via de (digitale) post binnen………..

Rachel Reeves
Aldus Labour-MP Rachel Reeves in The Guardian. Dit jaar publiceerde ze een boek over de vrouwen van Westminster. Ook (inter)nationale vrouwenorganisaties slaan inmiddels alarm.

Boristeksten
Toen Boris Johnson in september geconfronteerd werd met het feit dat de bedreigers vaak dezelfde taal uitslaan als hij doet, bagatelliseerde hij de intimidaties aan het adres van vrouwen . “Ik heb nog nooit in mijn leven zulke onzin gehoord”, aldus de premier.

Doodsbedreigingen
Van de ruim 50 Lagerhuisleden die hebben aangekondigd dat ze na de verkiezingen van 12 december niet terugkeren, zijn er 18 vrouw. Een groot deel van hen verklaart dit te doen vanwege alle intimidaties. Zo kondigde Minister van Cultuur Nicky Morgan haar vertrek aan na diverse doodsbedreigingen aan haar adres.

Alarm
Hetzelfde geldt voor de voormalige Conservatieve MP Heidi Allen, die nu namens de Liberal Democrats in het Lagerhuis zit. Vanwege haar Brexit-standpunt, waren de gewelddadige teksten aan haar adres ontelbaar. Een van haar bedreigers is veroordeeld tot 42 weken cel. In een e-mail schrijft ze: “Niemand zou vanwege werk te maken moeten krijgen met bedreigingen, agressieve emails, geschreeuw op straat en gescheld op sociale media. Ook zou niemand om die reden thuis alarminstallaties moeten hoeven aanleggen.”

Moord Jo Cox
De schrik zit er goed in bij de Britten. Kort voor het Brexit-referendum in juni 2016 werd Labour-MP Jo Cox op straat vermoord door een rechtsextremist die tegen de Europese Unie was. In Brussel werd in 2018 een plein naar haar genoemd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here