Recruiters benaderen mannen veel vaker voor een baan dan vrouwen

0
134

Vorige maand kwam staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken met een wetsvoorstel om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken. Hoe nodig dat is blijkt uit harde cijfers. Bij het zoeken naar personeel is er bij HR-afedelingen sprake van genderdiscriminatie. Vrouwen worden veel minder vaak door benaderd voor een baan dan mannen……….

Analyse
Dat blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group, in opdracht van Het Financieele Dagblad (FD). De krapte op de arbeidsmarkt zorgt er niet voor dat meer naar vrouwen wordt gekeken als er een functie moet worden vervuld, blijkt uit de analyse.

3:4
43% van de werkzoekende mannen zegt eens per kwartaal benaderd te worden voor een functie. Bij de werkzoekende vrouwen is dat 31%. “Waarom dat zo is, weten we niet”, aldus Geert-Jan Waasdorp, oprichter van Intelligence Group.

CV oppimpen
Het verschil kan te maken hebben met hoe mannen zich profileren en verkopen. Zij zijn meestal minder bescheiden dan vrouwen. “Een mannelijke IT’er zal zeggen dat hij in 4 maanden 28 kritische bugs heeft opgelost. Een vrouw benadrukt dat ze deel uitmaakt van een team dat het probleem heeft opgelost”, stelt hr-specialist Bas van de Haterd in het FD.

Alle werkvloeren
Waasdorp meent dat het verschil met profilering te maken kan hebben, maar vermoedt dat er onbewust ook andere zaken spelen. In elke branche worden vrouwen namelijk minder vaak benaderd dan mannen, zelfs in sectoren zoals de zorg waarin relatief veel vrouwen werkzaam zijn.

Significant
“In ieder geval weten we nu zeker dat dit niet op toeval berust. Van de 33 beroepsgroepen die we onderscheiden, is er bij 11 een significant verschil in het voordeel van mannen. Er is geen enkel vakgebied waar het omgekeerde gebeurt”, aldus Waasdorp in het dagblad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here