1 op de 11 jonge Nederlandse vrouwen heeft geen geld voor tampons

0
244
DeBovengrondse.nl

Geen geld hebben om menstruatieproducten te kopen. Daarbij denken we vooral aan landen in Azie of Afrika. Mis! Ook in Nederland zijn er meisjes en jonge vrouwen die hun maandelijkse hygiëne moeten improviseren. Dit leidt tot irritaties en zelfs tot infecties…………….

Armoedegrens
Zo blijkt uit onderzoek van hulporganisatie Plan International onder 1000 meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar en tevens uit onderzoek van De Bovengrondse onder 170 vrouwen en ruim 50 organisaties die werken met mensen die leven rond de armoedegrens. 9% van de Nederlandse meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar heeft onvoldoende geld om maandverband of tampons te kopen en zij worden vooral aangetroffen bij klanten van de Voedselbank, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden.

Dubbel taboe
Deze vrouwen gaan over tot diverse alternatieven. Soms wordt wc-papier gebruikt, maar ook luiers en vodden. Menstruatie-armoede is een dubbel taboe. Het bespreken van geldgebrek is lastig, over menstruatie praten komt daar nog eens bij. Zo wordt het probleem niet altijd aangekaart bij hulpverleners. Ook blijkt dat de helft van de meisjes en jonge vrouwen zich vies voelt als ze ongesteld zijn.

Bloedserieus
Ongesteldheid moet uit de taboesfeer gehaald worden. Plan International ontwikkelde daarom een menstruatie-emoji. Daarnaast zamelt De Bovengrondse geld in voor vrouwen die te maken hebben met dit maandelijkse probleem onder het motto ‘Het Damesverband’.

Tip tot slot
Niet elke vrouw is er fan van, maar in dit verband prijs ik toch nog even de menstruatiecup aan. Een eenmalige uitgave, omdat deze elke keer schoongewassen opnieuw gebruikt kan worden. Vanaf zo’n €6,-

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

The wait is over! 🩸🩸🩸🩸 De ongesteldheids-emoji is eindelijk beschikbaar op de meeste apparaten. 🙌 Zie je ‘m nog niet? Check dan of je wel de nieuwste update hebt gedaan. . De afgelopen jaren voerde Plan International campagne voor een emoji, omdat ongesteldheid nog steeds een groot taboe is in veel landen. Van schaamte tot vies gevonden worden en mythes die meisjes van school houden. ☹️ En dat terwijl er maandelijks twee miljard meisjes en vrouwen ongesteld worden! Een #bloedserieus issue dus, waarvan wij willen dat het bespreekbaar wordt. 💬 . . In veel ontwikkelingslanden zijn er mythes en onwetendheid over menstruatie. Ongestelde meisjes worden er als vies gezien. Samen met het ontbreken van maandverband – en dus de kans op doorlekken – zorgt dit er voor dat meisjes daar tijdens hun menstruatie meerdere schooldagen per maand missen en soms zelfs helemaal stoppen met school. Wij willen ongesteldheid bespreekbaar maken en de toegang tot maandverband vergroten in de gebieden waar we werken. 💪 . . . #bloedserieus #emoji #ongesteldheidsemoji #periodemoji #periodshaming #periodpoverty #ongesteld #ongesteldheid #menstruatie #taboe #mythes #onderwijs #dropout #blooddrop #bloed

Een bericht gedeeld door Plan International Nederland (@plannederland) op

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here