Het Meisjes Manifest: een boek voor tieners over seksisme, slutshaming en feminisme

0
205

Het meisjesmanifest, geschreven door Carlie van Tongeren, is fictie gebaseerd op het leven van Milou ­Deelen. Zij schreef 2 jaar geleden een open brief in Het Parool, nadat ze tijdens haar werk als serveerster bij café De ­Waterkant door een klant met een smartphone onder haar rok werd gefotografeerd. Eerder maakte ze al een filmpje dat viral ging, over haar ­ervaringen met slut­shaming bij het studentencorps.

Sletten?
De doelgroep van dit boek is young adult, ofwel ­tieners, en het kaart onderwerpen aan als zelfbeeld, (ongewenste) seks, social media en vriendschap. Hoofdpersonage Tess heeft een fantastische zomer met Lars doorgebracht maar wanneer ze terugkomt op school begint een aantal mensen ineens Het Slettenlied te zingen en wordt ze gepest op social media. Tess, een feminist in de dop, laat niet zomaar over zich heenlopen en kaart de dubbele standaard aan die geldt voor meisjes en jongens: ze maakt een filmpje, gaat de discussie aan en vecht terug.

Spotlight
Kati houdt van zingen en gitaarspelen, maar absoluut niet van in de spotlights staan. Ze zweert bij adviesartikelen uit tijdschriften, ook al voelt ze zich daardoor niet altijd beter over zichzelf. Als haar vriendin Tess opeens in het middelpunt van de belangstelling komt te staan, probeert ze zo goed als ze kan te helpen – maar dat lukt niet door op de achtergrond te blijven.

Geen jongens
Sara besluit dat dit Het Jaar Zonder Jongens wordt. Na een vervelende ervaring en dan ook nog eens het gedoe met Tess is ze er helemaal klaar mee. Maar sommige dingen kun je niet voor altijd wegstoppen, en Sara beseft dat zijzelf de enige is die haar problemen kan oplossen. En wat moet ze eigenlijk met die leuke jongen van de rugbyvereniging?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here