Nederlandse loonkloof: 15%. Bij het inschalen gaat het meestal al fout.

0
191

Stel je voor dat vrouwen 15% minder broodjes mogen eten bij de door het bedrijf betaalde lunch, of dat ze 15% minder kopjes koffie uit de automaat kunnen halen. De kans is groot dat iedereen hier gek van op zou kijken. Net als wanneer ze 15% minder tijd krijgen dan hun mannelijke collega’s om een presentatie te geven of een 15% minder grote werkplek hebben. Maar waarom staan we dan nog niet met z’n allen op Het Malieveld omdat vrouwen in Nederland 15% minder salaris krijgen dan mannen in dezelfde functies?

Mind The Gap
Vanwege (Un)equal Pay Day lanceerde WomenInc vandaag de campagne MIND THE GAP. Op vijftienprocent.nl wordt het uitgelegd. Die loonkloof van 15% is het verschil tussen het gemiddeld bruto uurloon van alle in loondienst werkende mannen en het gemiddeld bruto uurloon van alle in loondienst werkende vrouwen in Nederland. Dit verschil is deels te verklaren. Zo werken vrouwen vaker in sectoren die laag of gemiddeld betalen, zoals de zorg, het onderwijs, de horeca of de culturele sector. De bestbetaalde sectoren, waaronder de financiële en de technische, blijven grotendeels het domein van mannen. Tevens hebben zij (nog steeds) vaker dan vrouwen leidinggevende functies, waarvan de uurlonen ook weer hoger liggen.

Deels verklaard
Met bovenstaande factoren is zo’n 9% van de loonkloof te verklaren. Vervolgens blijft er nog 6% over. Er moet veel gebeuren om iets te doen aan de ongelijke positie van vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt. Hier spelen werkgevers ook een belangrijke rol bij. De Wet Gelijke Beloning werd al op 1 maart 1980 ingevoerd. Sinds bijna 40 jaar is het dus verboden om mannen en vrouwen voor hetzelfde werk verschillend te belonen. Uit onderzoek van Motivaction vorig jaar blijkt dat 44% van de werkgevers hier niet van op de hoogte is. Lilianne Ploumen (PvdA) heeft samen met andere politieke partijen een nieuw wetsvoorstel ingediend om ongelijke beloning echt aan te pakken.

Geen slechte onderhandelaars
Het probleem is volgens de politica dat er veel zaken onbewust zijn ingeslopen. Het blijkt bijvoorbeeld dat het bij het inschalen van nieuwe werknemers vaak al mis gaat, omdat vrouwen lager worden ingeschaald. Lilanne Ploumen: “En neem de gekke gewoonte om bij een nieuwe baan je salaris te baseren op het laatstverdiende salaris. Dit slaat sowieso nergens op: als je dus al met een achterstand begint, loop je die gedurende je carrière nooit meer in. Veel mechanismen op dit vlak zijn in het nadeel van vrouwen. Vaak hoor je mensen roepen dat loonverschillen komen omdat vrouwen slechte onderhandelaars zijn, waarbij we irritant genoeg weer zelf de schuld krijgen van de situatie. Maar dat is in onderzoek ontkracht, het is eerder zo dat we minder vaak krijgen wat we vragen.”

Check
Hier kun je controleren hoe het zit met de loonkloof bij jouw werkgever.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here