Ook al is ZIJ geschikter, toch kiest men eerder een HIJ voor een leidinggevende functie

0
161

Eerder deze week bleek dat vrouwen in elke sector stukken minder vaak door recruiters worden benaderd voor een baan dan mannen. Ook kwam de Europese Commissie met nieuwe cijfers: Conclusie: de loonkloof tussen mannen en vrouwen is in 7 jaar met slechts met 1% gekrompen. Als vrouwen minder verdienen dan mannen in een zelfde functie, komt dat vaak omdat ze minder geschikt worden geacht……….

Bias
Zo blijkt uit onderzoek van PEAK-IT onder 1023 leidinggevenden bij bedrijven met 26 of meer werknemers. 20,4 procent van de mannen zegt JA op de stelling ‘Ik zie liever een man dan een vrouw op een leidinggevende functie’. Bij vrouwen is dze beschamende genderbias bij 9,6% aanwezig.

Opleidingsniveau
Onder laagopgeleide medewerkers blijkt de voorkeur voor een man groter dan onder hoogopgeleide werknemers, met respectievelijk 18,9% en 13,8%. En 12% van de managers kiest eerder een minder gekwalificeerde man dan een beter gekwalificeerde vrouw met een kinderwens. Als zowel een mannelijke als een vrouwelijke kandidaat bij sollicitaties kinderen hebben en even gekwalificeerd zijn, gaat de voorkeur in een kwart van de gevallen van de mannelijke leidinggevenden toch weer uit naar een man. Bij vrouwelijke leidinggevenden is dit 7%.

Demotie i.p.v. promotie
Ook bij gelijke kwalificaties krijgen vrouwen in elke denkbare sector minder betaald dan mannen. Zaken als demotie (teruggaan in functie) na zwangerschapsverlof en een minder makkelijke doorstroom naar (zoals uit boven beschreven onderzoek blijkt) naar leidinggevende posities, spelen hierbij een kwalijke rol.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here