Maak jezelf onmisbaar: zorg voor de wowfactor!

0
129

Hoe bereik je dat je baas tevreden over je is? Beter nog: hoe maak je jezelf onmisbaar? Als je regelmatig zorgt voor de wowfactor, zullen leidinggevenden dat waarderen en willen ze je uiteindelijk niet meer kwijt!

Overtref zijn/haar verwachtingen
Net als jij wil je baas met respect behandeld worden. Je verwacht van hem dat hij aandacht aan je besteedt en aardig tegen je is. Dat verwacht hij ook van jou en hij wil ook graag dat je naar hem luistert, duidelijk bent en begrip toont. Bazen willen graag controle houden, dus als hij niet weet wat jij uitvoert, maakt hem dat onrustig. Als je wilt dat hij zaken aan jou overlaat, zorg dan hij weet waar je mee bezig bent, dat je kwaliteit levert en dat hij je kan vertrouwen.

De wowfactor bereik je door meer te doen dan hij van je verwacht. Bijvoorbeeld door de informatie, die hij nodig heeft voor een wekelijkse vergadering, alvast aan te leveren voordat hij erom vraagt. Of die lastige klus, waarvan je weet dat hij hem voor zich uitschuift, onder handen te nemen en alvast de voorbereidingen doen, zodat hij aan de afronding minder werk heeft. Daar scoor je punten mee!

Laat de beste versie van jezelf zien
Lees in dit overzicht wat de meeste bazen waarderen en waaraan ze juist een hekel hebben. Als je ervoor zorgt dat je meer in de linkerkolom acteert dan in de rechter-, ben je goed op weg om jezelf onmisbaar te maken.

👍 😢
Je werkt zelfstandig en vraagt
pas hulp van je baas als je vastloopt
Steeds bevestiging vragen en zelf
geen besluiten nemen
Je neemt je verantwoordelijkheid
en levert kwalitatief uitstekend werk
Alleen doen wat je moet doen en
steeds fouten maken
Je denkt actief mee en komt met
oplossingen en ideeën
Klagen zonder initiatief
om problemen op te lossen
Je respecteert zijn besluiten ook
al ben je het er niet mee eens
Steeds in discussie gaan en je
gelijk willen halen
Je bent proactief en doet iets al voor
er om gevraagd wordt
Een afwachtende en passieve
houding aannemen
Je toont inzet, hebt een positieve
uitstraling en bent gemotiveerd
Humeurig zijn en weinig
interesse tonen
Je vraagt en geeft feedback om
verwachtingen af te stemmen
Onrealistische verwachtingen
hebben t.a.v. je baas
Je bent flexibel en kunt goed
samenwerken
Door starheid vaak in
conflictsituaties terechtkomen
Je ontwikkelt jezelf en hebt een
sterke positie in het bedrijf
Een serieuze concurrent zijn
en azen op depositie van je baas
Je houdt je baas op de hoogte van
belangrijke zaken waar jij aan werkt
Ongrijpbaar zijn, je baas weet
niet waar je mee bezig bent
Je komt afspraken na en voorkomt
achterstanden
Werk laat of helemaal niet
opleveren

 

Je hoeft niet bang te zijn dat dit gezien wordt als slijmen of een wit voetje halen, want dit gedrag getuigt juist van professionaliteit. Je bent gericht op een gezamenlijk bedrijfsresultaat en zorgt dat je echt iets toevoegt aan het product of de dienst die je levert door je persoonlijke inzet. Blijf jezelf voortdurend ontwikkelen en geeft het management geen reden om je op een dag in te wisselen!

The Devil en haar ideale assistente
In de film The Devil Wears Prada zwaait de autoritaire en zelfingenomen Miranda Priestly, de scepter bij een vooraanstaand modemagazine. Zij is uitermate veeleisend en behandelt haar kersverse assistente Andrea als grof vuil. Elke dag smijt zij bij binnenkomst haar jas en tas met een grote klap midden op Andrea’s bureau. Haar motto is: Áls het je niet bevalt dan ga je maar weg. Voor jou tien anderen.’ Huilend wil Andrea het na een paar weken bijna opgeven maar dan besluit ze niet toe te geven aan de grillen van haar baas en zich te richten op haar doel. Zij wil dit werk een jaar doen om dan kans te maken op haar droombaan, het schrijven voor een befaamde New Yorkse krant. Deze instelling maakt het makkelijker om haar incasseringsvermogen op te rekken en de beste versie van zichzelf te laten zien. Ze zet alles op alles om de ideale assistent te worden en zichzelf onmisbaar te maken. Dat lukt, ze leert snel en werkt proactief. Voordat haar baas iets vraagt, heeft ze het al gedaan. Miranda is onder de indruk en Andrea maakt promotie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here