Vrouwen hebben geen topfunctie omdat mannen niet parttime mogen werken

0
179

Uit een nieuwe analyse van het CBS blijkt er meer vrouwen dan mannen hogeropgeleid zijn, dit jaar weer 2% meer dan vorig jaar. Uit die cijfers blijkt echter ook dat maar 38% van de topfuncties binnen de rijksdienst door vrouwen wordt bezet. Wel zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke rechters. In raden van besturen en commissarissen zijn vrouwen veruit in de minderheid maar neemt het aantal wel iets toe. In 2017 was slechts 1 op de 5 topbestuurders van de 500 grootste bedrijven een vrouw en 1 op de 6 bij de 5000 grootste bedrijven.

Topvrouwen sectoren
De meeste topvrouwen zijn te vinden in de zorg- en welzijnssector en in het onderwijs (daar zefs meer dan 80%). Vrouwen studeren vooral ook diergeneeskunde, talen, journalistiek, rechten en interessant (vind ik): levensmiddelentechnologie, gedrag & maatschappij en biologie & biochemie.

Top 10 beroepen
Hekkensluiter in de top 10 beroepen op het hoogste beroepsniveau met de meeste vrouwen is de arts. Wel een kleine kanttekening: vrouwen zijn onder andere in de meerderheid onder basisartsen, apothekers en huisartsen. Terwijl mannen in de meerderheid zijn onder medisch specialisten en tandartsen. Overigens is sinds 2013 deze lijst nauwelijks veranderd… Het aandeel vrouwen groeide bij deze beroepen het sterkst onder psychologen en sociologen, artsen, auteurs en taalkundigen, en fysiotherapeuten.

Deeltijd
Nog steeds wordt als een van de belangrijkste redenen aangevoerd dat vrouwen meer deeltijd werken. Bij slechts 1 op de 10 stellen zijn de zorgtaken 50-50 verdeeld. Mooi om te weten is dat 4 op de 10 stellen dat allebei wel graag zouden willen. Misschien moeten we dan nu eens ophouden met zeuren over dat het komt omdat vrouwen parttime werken. Maar dat is dus omdat mannen geen kans krijgen dat ook te doen?! Als hen namelijk wordt gevraagd waarom ze dat niet doen wordt aangegeven dat hun werkgever daar niet voor open staat, geen kansen geeft om vaderschapsverlof op te vragen. De werkcultuur is daar niet op gericht.

Ik hoor graag je mening, schrijf het hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here