De gevaarlijkste man in het leven van een vrouw is haar (ex)partner

0
1102

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes van de Verenigde Naties. In Nederland nemen UN Women, de Unie van Soroptimistclubs en Zonta het voortouw in deze campagne door aandacht te vragen voor deze nog heel veel voorkomende mensenrechtenschending, ja ook bij ons. De grootste angstdroom van vrouwen speelt zich vaak af in donkere achterafstraatjes en/of onbekende buurten. En welke moeder is nou nooit bang voor Anne Faber (dat haar herinnering tot een zegen mag zijn) -achtige drama’s? De keiharde statistische gegevens tonen echter aan dat het meeste gevaar heel dichtbij schuilt………..

Geobsedeerde mannen
In Nederland werden vorig kalenderjaar 40 vrouwen vermoord. In alle gevallen was de dader een bekende, meldt de Moordatlas.nl. In ver uit de meeste gevallen werden vrouwen door hun partner of ex-partner vermoord, of door mannen die een relatie met haar wilden. 4 studentes werden vermoord, allen door geobsedeerde mannen. Tot enige jaren terug sprak men nog weleens van een ‘crime passionnel’, maar uiteraard klinkt dat allemaal veel te romantisch voor de bloederige waarheid.

Latijns Amerika en de macho-cultuur
Wereldwijd worden de meeste vrouwen vermoord in Zuid Amerika. Daar is echt sprake van ‘femicide’: het doden van vrouwen omdat ze vrouw zijn. Dat gebeurt er op dusdanig grote schaal dat de VN spreekt van een alarmerend probleem. In de daar aanwezige machocultuur zien mannen vrouwen vaak als hun bezit waarmee ze alles kunnen doen en laten. Soms blijft het bij kledingvoorschriften en telefooncontroles. Vaak gaat het verder, tot seksueel misbruik en moord aan toe.

Angst, schaamte, niet geloofd worden
Volgens de laatste cijfers van Eclac, het VN-orgaan voor Latijns-Amerika en de Cariben, kwamen er in 2016 bijna 2000 vrouwen om het leven. Met een inktzwarte top 3 van El Salvador, Honduras en Guatemala. In 2014 waren dat er nog een kleine 1700. Hoewel veel Latijns-Amerikaanse landen inmiddels wetten hebben aangenomen die het geweld de kop in moeten drukken, stijgt het aantal moorden op vrouwen nog steeds, aldus Kathleen Taylor in dagblad TROUW. Zij is expert geweld tegen vrouwen bij UN Women. “Het probleem is vermoedelijk veel groter dan de cijfers vertellen. Femicides, inclusief gevallen die te maken hebben met seksueel geweld, worden structureel te weinig gemeld, niet opgelost of niet als zodanig herkend door de autoriteiten.” Vrouwen durven bij geweld binnenshuis vaak geen aangifte te doen: uit schaamte of omdat ze reeds ervaren hebben niet serieus te worden genomen.

Ook in Europa
Maar helaas speelt dat ook in Europa een rol. “Geweld tegen vrouwen bestaat in elke samenleving. Het komt vooral voor als mannen een zeer patriarchale kijk hebben op hun relatie”, legt sociologe Birgitt Haller van het Instituut voor Conflictonderzoek in Wenen uit. Ze onderzoekt de femicide in haar land. Over een periode van 3 jaar (2007 t/m 2010) ging het om 39 gevallen. Het dodelijke geweld tegen vrouwen neemt ook daar toe.

Oostenrijk
Vorig jaar werden er 70 mensen vermoord in Oostenrijk, onder wie 41 vrouwen. Daarbij komt dat geweld tegen vrouwen nog steeds een groot taboe is. “Het schaamtegevoel is bijzonder groot wanneer vrouwen door hun man worden mishandeld”, aldus Birgitt Haller. “Het is daarom belangrijk om hen duidelijk te maken dat ze beroep kunnen doen op tal van ondersteunende diensten die hen in bescherming kunnen nemen, voor het te laat is.”

Frankrijk
Eerder dit jaar schreven we over femicide in Frankrijk. Daar werden in de eerste 10 weken van dit jaar reeds 30 vrouwen vermoord. ‘Féminicides par compagnons ou ex’d doorzoekt dagelijks de landelijke en lokale pers op vrouwenmoorden. Die publiceren ze op hun Facebookpagina, voorzien van een foto van het slachtoffer en de trieste geschiedenis. Daarmee willen ze de gedode vrouwen een gezicht geven. “Zo voorkom je dat ze anoniem verdwijnen in jaarlijkse moordcijfers en -statistieken waar niemand zich meer over opwindt”, schrijft het collectief op haar website.

Oplossing?
Een mooi gebaar, maar daar hebben de kinderen hun moeders niet mee terug of de ouders hun kind. Opvoeding van meisjes tot mondige doortastende wezens is belangrijk. Net als het opvoeden van jongens, zodat ze leren een meningsverschil niet met hun vuisten, maar met woorden dienen te beslechten. En laten we onze kinderen geen sprookjes voorhouden over ‘de ware’. Die bestaat niet en een relatie is per definitie een compromis en vergt dagelijks tact, beleid en echte liefde. “Aan apenliefde heb je niks”, zei mijn moeder altijd. Tegenwoordig vind ik dat apies vaak liever zijn voor elkaar dan mensen. Oplettend blijven dus, want huiselijk geweld houdt niet op, niet vanzelf in elk geval.

Oranje
Met de actie Orange the World wordt van 25 november tot 10 december 2019 aandacht gevraagd voor het wegnemen van geweld tegen vrouwen. De actie spreidt zich als een oranje spoor door Nederland door zoveel mogelijk gebouwen oranje te kleuren. Meer dan 100 gemeentes doen mee aan de actie Orange the World. In deze gemeentes worden gemeentehuizen, fonteinen, bruggen en openbare gebouwen oranje verlicht.
En natuurlijk allemaal met het doel om de positie van vrouwen in Nederland te verbeteren en te versterken.

Bel bij dreigend gevaar altijd 112 en doe dat ook als je het bij anderen ziet. Het niet wegkijken van de omgeving kan mensenlevens schelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here