De meeste bazen zijn geen slechte mensen, maar gewone mensen met bepaalde zwaktes

0
217

Een manager die je ondersteunt, naar je luistert en je motiveert om het beste uit jezelf te halen, dat is wat je wilt toch? Als hij daarbij ook de werk-privé balans bewaakt en met een flinke dosis humor zorgt voor een goede werksfeer, dan heb je het helemaal goed getroffen. Maar als jij de pech hebt met een baas te moeten werken die zich regelmatig van zijn minder goede kant laat zien, verdiep je dan eens wat meer in hem zodat je beter kunt omgaan met zijn lastige gedrag.

Neem je baas onder de loep
Geloof het of niet: een baas is ook maar een mens. Misschien leg jij de lat erg hoog als het gaat om je verwachtingen en stroken die niet altijd met de realiteit. Het is heel goed mogelijk dat jouw baas onder enorme druk staat waardoor hij vaak ontspoort. Door te onderzoeken van welk gedrag jij de kriebels krijgt en je bewust te zijn van jouw (automatische) reactie daarop, kun je hierop anticiperen en bepalen welke strategie je in het vervolg beter kunt kiezen. Zorg dat jij niet de oorzaak bent van zijn ontspoorde gedrag.

5 ontsporingen in gedrag:
1. Prikkelbaar
Deze baas heeft vaak een kort lontje als hij onder druk staat en schreeuwt dan tegen iedereen en smijt zelfs met de deuren. Je ziet al aan zijn gezicht dat er slecht weer op komst is en er is winig nodig om hem woede uit te laten barsten.
Strategie: Anticipeer op zijn slechte bui. Als hij het druk heeft, laat hem dan met rust en voorkom dat hij ontploft. Als het toch gebeurt, blijf dan vooral kalm, vermijd confrontaties en wacht tot de storm voorbij is. Kruip niet in je schulp en trek het je niet persoonlijk aan.

2. Wantrouwend
Het gevoel dat je baas je niet vertrouwt of, kan verlammend werken. Zijn cynische opmerkingen of paranoïde houding zorgen ervoor dat je constant op je tenen loopt en je je niet volledig kunt concentreren op je werk. Je zelfvertrouwen wordt er niet beter op!
Strategie: Verwacht niet dat hij je ooit volledig zal vertrouwen. Kom tijdens gesprekken met goed onderbouwde argumenten aan en twijfel vooral niet aan zijn woorden. Respecteer zijn besluiten ook al ben je het er niet altijd mee eens. Informeer hem regelmatig over de voortgang en zorg dat hij weet waar jij mee bezig bent zodat hij geen reden heeft om je te wantrouwen.

3. Zelfingenomen
Je kunt ook te maken hebben met zelfingenomenheid, egoïsme en een leidinggevende die niet in staat is om fouten van zichzelf of anderen te accepteren. Zelfs regelmatig met de eer van een ander strijken is hem niet vreemd!
Strategie: Geef regelmatig een compliment, dat streelt zijn ego. Kleineer of beschuldig hem niet, zeker niet publiekelijk. Geef hem geen reden om zijn zwaktes te tonen, vermijd vergissingen en miscommunicatie. Ga geen machtsstrijd aan.

4. Overijverig
We kennen allemaal wel het dwangmatige en perfectionistische gedrag dat hoort bij een control freak. Alle aandacht gaat uit naar hoe taken moeten worden uitgevoerd in plaats van naar het resultaat daarvan. Je doet het nooit goed!
Strategie: Besef dat dit gedrag vaak te maken heeft met angst en onzekerheid. Streef naar zorgvuldigheid en hoge kwaliteit (leg de lat hoog voor jezelf). Overleg regelmatig met hem en vraag zijn advies over de aanpak. Zorg vooraf voor duidelijke afspraken over de resultaten.

5. Terughoudend
Een goede band met je baas opbouwen is lastig wanneer hij vaak afstandelijk gedrag vertoont en over weinig sociale vaardigheden beschikt. Hij lijkt ongeïnteresseerd in anderen en heeft moeite met persoonlijke gesprekken.
Strategie: Communiceer zo veel mogelijk via e-mail en respecteer zijn privacy. Geef hem ruimte en zet hem niet onder druk of forceer geen beslissingen. Als jij wel behoefte hebt aan sociale contacten, zoek deze dan bij collega’s of anderen binnen het bedrijf.
Je baas heeft ook zijn goede kanten
Het is misschien even zoeken maar probeer ook of je en aantal kwaliteiten van je baas kunt ontdekken. Is hij bijvoorbeeld zelfverzekerd, charismatisch, nuchter, doortastend, analytisch of zorgvuldig? Vaak worden goede eigenschappen overschaduwd door ontsporingen in gedrag waardoor je niet meer objectief kunt waarnemen. Neem dus wat afstand en bekijk hem door een neutrale ‘bril’. Maak gebruik van zijn goede eigenschappen om je eigen doelen te bereiken in plaats van je te ergeren aan zijn tekortkomingen.

Samengevat
Een uitspraak in Scandinavische landen is: ‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’. Met de juiste beschermende kleding kun je altijd naar buiten, zeggen ze daar. Bescherm jezelf beter tegen de slechte buien van je baas door ze te voorspellen. Net als bij elk klimaat zijn er bij jouw baas waarschijnlijk ook patronen te herkennen in zijn humeur, uitspraken, handelingen en communicatie naar jou toe. Wanneer voel jij nattigheid? Als je achter deze gedragspatronen kunt komen, kun je hier op anticiperen en jouw eigen gedrag daarop aanpassen.

Meer tools voor minder bazenstress lees je in het boek Slimmer omgaan met je lastige baas.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here