Nederlandse rechters kunnen binnenkort ook religieus gesloten huwelijken ontbinden

0
168
Atria.nl

Een nieuw wetsvoorsel maakt het eenvoudiger om een religieus gesloten huwelijk te laten ontbinden, ook als de echtgenoot in kwestie dwars ligt. De zogenaamde ‘huwelijkse gevangenschap’ wordt daardoor lastiger. Deze komt voor in orthodoxe kringen binnen de islam, het jodendom, het christendom en het hindoeïsme. Schattingen lopen uiteen van tientallen tot enkele honderden vrouwen in Nederland, die van hun huwelijk af willen, maar waarbij de man dit traineert.

Gevangenis die huwelijk heet
De vrouwen die ‘gevangenzitten’ in zo’n huwelijk, hebben daar niet alleen in het dagelijks leven last van, maar kunnen bijvoorbeeld ook niet zonder hun chtgenoot op vakantie gaan, of naar hun land van herkomst reizen. Ook kan het binnen gemeenschappen tot uitsluiting leiden. Nederlandse vrouwen van Pakistaanse komaf, lopen naar de wet van de ‘sharia’ genomen zelfs het risico om gestenigd te worden als ze met een nieuwe partner naar dat land zouden reizen. Al zijn de vrouwen voor de wet gescheiden, toch wordt hun nieuwe relatie als ‘overspel’ gezien, vanwege het religieuze huwelijk.

Esther van Eijk
Jurist en onderzoeker Esther van Eijk van de Universiteit Maastricht bracht het probleem nauwgezet in kaart. Eerder was de omvang in Nederland al geschat: voor de jaren 2011 en 2012 ging het om tussen de 450 en 1690 gevallen. In de praktijk gaat het vrijwel uitsluitend om vrouwen die slachtoffer zijn van ongelijke genderverhoudingen binnen religieuze huwelijken. Het is een combinatie van huiselijk geweld en eergerelateerd geweld.

Kathalijne Buitenweg
Het voorstel van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming is inmiddels bij de Tweede Kamer en kan waarschijnlijk op een meerderheid rekenen. Zeker voor oppositiepartij GroenLinks is het voorstel bijzonder. Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg ijverde ervoor bij Dekker en schreef mee.

Shirin Musa
Vooral Shirin Musa verdient lof. Zij strijdt met haar organisatie Femmes For Freedom al jaren tegen huwelijkse gevangenschap en wist dit breeduit onder de aandacht te brengen. Zelf deed ze er 2 jaar over om van haar moslim-huwelijk af te komen. Dat er nu een heus wetsvoorstel ligt, noemt Shirin Musa dan ook ‘de ultieme kers op de taart’. “Dit is precies wat we wilden. Het is een erkenning van de situatie van deze vrouwen.”

Streep erdoor
Rechters krijgen met de nieuwe wet de mogelijkheid om in 1 procedure zowel het burgerlijk huwelijk als het religieus huwelijk te ontbinden. Ook wordt in de wet vastgelegd dat beide echtgenoten ‘in beginsel verplicht zijn mee te werken aan echtscheiding. “De norm is helder”, aldus Sander Dekker. “Iedereen moet de vrijheid hebben om te scheiden en om zijn of haar leven weer los van elkaar te kunnen voortzetten. Dat geldt zowel voor het burgerlijk huwelijk als voor de religieuze verbintenis.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here