EU-commissaris Margrethe Vestager: ‘Mannen met dochters worden feminist’

0
218
Bol.com

Margrethe Vestager gaat met de nieuwe Europese Commissie op 1 december van start. De Deense Eurocommissaris blijft bevoegd voor Mededinging en heeft er de belangrijke portefeuille Digitaal Beleid bij gekregen. Voorts is ze gepromoveerd tot vicevoorzitter. Ze is blij met meer genderbalans en ook verheugd over de nieuwe vrouwelijke voorzitter Ursula von der Leyen.

Praktischer
“De sfeer is helemaal anders dan wanneer alleen mannen in pakken rond de tafel zitten en het enige verschil de kleur van hun dassen is”, laat Margrethe Vestager optekenen in een interview met KNACK. “Vrouwen zijn minder gefocust op gelijk krijgen. Ze zijn praktischer ingesteld, zoeken naar de best mogelijke oplossing, en verliezen minder tijd met spelletjes spelen of robbertjes vechten.” Maar we zijn er nog niet volgens de EU-commissaris.

Cultuuromslag
“Je zou kunnen zeggen dat mannen hun macht niet willen afgeven. Maar als je hun dat persoonlijk vraagt, ontkennen ze dat vaak. De grootste feministen zijn bovendien mannen met dochters, omdat ze hopen dat die later niet gediscrimineerd zullen worden. Het gaat dus niet om de individuele man, het gaat om de cultuur.”

Het dochtereffect
Daar heeft Margrethe Vestager een belangrijk punt te pakken. Niet de moeder van een directeur van een bedrijf, ook niet zijn echtgenote, maar zijn kinderen zorgen ervoor dat hij anders over gendergelijkheid gaat denken. Als hij zoons heeft zal hij zichzelf een groter loon uitkeren en zijn personeel minder. Maar nadat hij vader is geworden van een meisje, stijgen de salarissen van de vrouwen binnen zijn bedrijf met 1,3%, terwijl dat van de mannen blijft steken bij 0,8%. Het effect is het sterkste bij de 1e dochter en nog sterker als zij ook het 1e kind is.

Statistisch gestaafd
Zo bleek enige jaren terug uit Deens onderzoek. De wetenschappers bestudeerden gegevens van ruim 6000 private bedrijven met meer dan 10 werknemers over de periode 1995 – 2006. Hoogopgeleide vrouwen hebben het meeste profijt van het ‘dochtereffect’. Laagopgeleide vrouwen daarentegen merken soms helemaal niets. Dit heeft te maken met het feit dat CEO’s zich makkelijker identificeren met hoger opgeleide vrouwen, omdat zij hun dochters in de toekomst ook zo zien.

Begrip
De onderzoekers nemen aan dat vaders van dochters feministischer worden in houding en gedrag. Dit is dus o.a. merkbaar in hun salarisbeleid. Eerder werd al aangetoond dat het krijgen van dochters ertoe leidt dat beide ouders meer begrip en steun ontwikkelen voor seksegelijkheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here