Mannen worden blijer van feminisme

3
715

Gelijkwaardigheid tussen de seksen is goed voor het geluk van mannen en vrouwen en ook hun onderlinge relaties. Het besef dat genderongelijkheid niet alleen vrouwen, maar ook mannen beperkt, dringt langzaam door. Jens van Tricht schreef ‘Waarom feminisme goed is voor mannen’…………

‘De 20ste eeuw was de eeuw van emancipatie voor de vrouw, de 21ste wordt die van de emancipatie van de man’
Esther Perel

Want een man mag niet huilen
In de afgelopen 100 jaar hebben vrouwen toegang geëist tot domeinen die voorheen aan mannen waren voorbehouden, maar op het gebied van de mannenemancipatie bleef het opvallend stil. Toch worden ook mannen door genderongelijkheid in hun vrijheid beperkt. Want ‘echte mannen’ moeten nog altijd stoer zijn, zelfverzekerd, sterk en onafhankelijk. Ze moeten hard werken, mogen niet huilen en geen kwetsbaarheid tonen.

Boze witte man
Het belemmert velen om zichzelf te zijn en heeft ook op maatschappelijk niveau destructieve gevolgen. Dat levert o.a. het fenomeen ‘de boze, witte man’ op, waarover het afgelopen jaar veel is geschreven en gedebatteerd. Het boek ‘Waarom feminisme goed is voor mannen’ biedt een nieuw, hoopvol perspectief op mannen en mannelijkheid. Het laat zien hoe mannen kunnen bijdragen aan een betere wereld en wat ze daarbij zelf te winnen hebben.

Iedereen de dupe
Waar vrouwen bij de ontwikkeling van hun persoonlijkheid vandaag veel meer vrijheid en opties hebben dan vroeger, worden jongens nog steeds in het keurslijf van man gedrongen. Vrouwen worden daar het slachtoffer van, aldus Jens van Tricht, maar mannen nog veel meer. De grote problemen op deze wereld worden veroorzaakt door een teveel aan masculiniteit: schooluitval, werkeloosheid, agressie, seksueel overschrijdend gedrag, huiselijk geweld, verkeersonveiligheid, stijgend aantal zelfdodingen, radicalisering en oorlog. Het zijn mannelijke fenomenen van eeuwen. Maar weinigen durven dit hardop te zeggen. Er wordt al snel gewezen naar de rol van etniciteit, cultuur, religie, gebrekkige opvoeding en/of onderwijs.

Van feminisme wordt iedereen blij
Terwijl we als individuen en als maatschappij juist oplossingen zoeken voor al deze problemen. Het boek is een pleidooi om een einde te maken aan het patriarchaat, om concreet te zoeken naar een manier om de dominante normen te veranderen en de opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid te verruimen, zodat er balans kan zijn. Want alleen als mannen ‘meedoen’ kan het feminisme kans van slagen hebben en de wereld een stuk(je) beter maken!

MensenrechtenMens Jens
Het College voor de Rechten van de Mens maakte juist deze oranje gekleurde week bekend wie zijn genomineerd als MensenrechtenMens 2019. Uit meer dan 30 inzendingen zijn gekozen: Laura Adèr & Eve Aronson, Hameeda Lakho en Jens van Tricht. Hulde! De uitslag wordt bekend gemaakt  op 10 december aanstaande.

3 REACTIES

  1. nou nog even dat vrouwen geil worden van de gelijkwaardige man. Pas dan klopt dit verhaal echt. Vooralsnog vallen vrouwen op mannen tegen wie ze op kunnen kijken, niet op genderneutrale nono’s. Dus tja. Verlangen van mannen dat ze gelijk worden, betekent dus dat vrouwen hun mannen gaan zoeken in het buitenland. Wat we nu al zien. Ik raad dus elke man aan niet die rare THEORETISCHE adviezen van VAN TRICHT op te volgen, maar gewoon ff te kijken naar de praktijk

    Zo gauw vrouwen een huisman waanzinnig opwindend vinden, zal elke man graag huisman willen worden.

    Nog meer weerlegging van uw droomwereld gewenst?

    • Ha die Renzo, leuk dat je ons weet te vinden. Ik vind Jens absoluut niet onaantrekkelijk. Ik kan als zogezegde ‘cishet-vrouw’ vallen op alles wat zich tussen mannelijk en vrouwelijk beweegt. Soms zijn zelfs trava’s leuk en lekker. En nu weer terug naar je grot Renzo.

  2. Wat mooi beschreven!
    Het sluit totaal aan op en geeft aanknopingspunten bij de dialoog die wij woensdag in Weert hadden in het kader van “Orange the world” met als gastspreker Lucinda Douglas (die dolgelukkig is met haar sexy huisman, dat nog nebenbei want dat heeft niets te maken met gelijkwaardigheid).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here