Seksistisch taalgebruik en tips

0
279

Best vreemd eigenlijk dat vrouwen in hogere functies, niet alleen in de politiek, worden geduid met hun voornaam. Onderzoek wijst uit dat zo’n klein verschil meteen minder autoriteit geeft, aldus PhD Claartje Vinkenburg. ook ik maak mij af en toe schuldig aan seksistisch taalgebruik. Onbedoelde bias door bijvoorbeeld door een term als ‘werkende moeder’ te gebruiken. ‘Werkende vader’ levert geen enkele hit op in Google waaruit blijkt dat er toch iets niet klopt; blijkbaar werken vaders altijd…

Seksistisch taalgebruik

Ik ontmoette haar tijdens een workshop op een event dat georganiseerd werd door Talent naar de Top. Zij legde als spreker uit dat er allerlei taal ‘gebruiken’ maar ook manieren van schrijven zijn waardoor mannen worden gezien als de norm of die vrouwen benadelen. De workshop was vol en er stonden meerdere gegadigden nog op de gang. Geen wonder want het was een nuttige, zeer bruikbare workshop.

Ik zal je een paar tips van haar geven:

Gebruik altijd het mannelijke woord

Daarmee werd bedoeld dat je woorden als ‘directrice’ beter kunt vermijden. Onderzoek heeft uitgewezen dat een woord ‘directrice’ minder gezag uitstraalt.

Gebruik altijd de volledige naam of alleen de achternaam

Vreemd genoeg blijkt dat vaker een voornaam wordt gebruikt bij vrouwen. Het heeft zelfs een naam gekregen: ‘girling’. Filosofe Judith Butler bedacht deze term voor de momenten dat volwassen vrouwen niet als zodanig wordt aangesproken, maar als meisje. het wordt vaak aardig gebracht maar ondermijnd het gezag van de betreffende vrouw. Liza Mügge schreef een heel artikel over ‘girling’ en seksistisch taalgebruik in de politiek.

Gebruik geen verkleinwoorden  

Vriendinnetje, collegaatje; verkleinwoorden die geen recht doen aan de persoon en geen man ooit zou gebruiken. Dus weg met dat taalgebruik.

Natuurlijk zijn er nog veel manieren waarop je seksistisch taalgebruik kunt uitsluiten en zonder bias kunt spreken en schrijven. Maar als je die wilt horen dan raad ik je aan ook een van haar lezingen/workshops bij te wonen. Ze is een veelgevraagd spreker en consultant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here