Een goed gevoel krijgen van een charismatische persoon

0
96

De fascinatie met charisma is van alle tijden. Wat maakt dat mensen leiders volgen? Hoe komt het toch dat maakt dat mensen overtuigend overkomen en dat we zo’n positief gevoel bij iemand krijgen? Charismatisch waardoor wordt dat bepaald?

Aspecten van charisma
Charismatische mensen hebben een aantal dingen gemeen. In een aantal blogs pakken we een paar van die elementen beet.
Jezelf zijn en de ander een goed gevoel geven

Charismatische mensen:

  • zijn volkomen zichzelf
  • zetten de ander centraal
  • laten zichzelf én de ander tot hun recht komen

Mensen die vanuit zichzelf bezig zijn iets voor elkaar te krijgen, hebben op zich al iets charismatisch: overtuigingskracht. Richting gevend en daadkrachtig leiderschap, roept volggedrag op. Dat is het ego-niveau van overtuigend zijn. Bij dit niveau werken alle statussymbolen die je kunt inzetten stimulerend. Je hebt een duidelijke/enthousiaste mening en je bent congruent in dat je eruitziet zoals je overkomt. Als je dan anderen het gevoel kunt geven dat hun belangen in jouw slipstream meegenomen worden, gaan mensen je volgen.

Een goed gevoel
Een niveautje hoger is dat mensen het gevoel hebben dat je het niet doet uit eigenbelang.  Als mensen het gevoel krijgen dat wat jij zegt goed is voor henzelf of voor het geheel, neemt je charisma enorm toe. Geen verborgen agenda’s. Charismatische mensen zijn authentiek, ze kennen zichzelf en ze kunnen hun binnenkant met hun buitenkant overeenstemmen. Ze hebben een ontspannen gewaarzijn over hun sterke en hun zwakke kanten. Je vindt iemand vervolgens charismatisch als deze persoon je daarnaast een goed gevoel geeft over jezelf. Een charismatisch iemand is niet alleen de beste versie van zichzelf, maar roept als het waren ook de beste versie van jou naar boven.

Vandaar dat charismatische leiders volgelingen hebben die idolaat kunnen worden. Een van de bevindingen van een studie was dat als je bij die ander in de buurt bent, je een goed gevoel hebt over jezelf en dat je dat aan de ander toeschrijft. Toen ik dat las, zei ik tegen m’n partner. ‘Ahh, dus als ik tegen jou zeg:.  ‘ik hou van jou’ betekent dat dus eigenlijk: ‘ik vind mezelf leuker met  jou in de buurt’,

Zwart randje
Omdat het projectie is, heeft het ook een zwart randje; Het is dus niet alleen voorbehouden aan Barack en Michelle Obama, maar net zo goed aan Donald Trump. Je kunt charisma toeschrijven aan Martin Luther King, en Mahatma Gandhi, maar net zo goed aan Adolf Hitler. Sangbreeta Moitra, een TED-award winnende strateeg, schreef vorige week een blog met de strekking dat charisma betoverend is, en afhankelijk van wie het inzet, ook manipulatief kan zijn.

In maart start een nieuwe charisma training van de Superwomen Academy. Drie dagen waarin je charisma in volle bloei komt te staan.

We werken in de training van binnen naar buiten. Hoe je met al je aspecten: (wie je bent, wat je voelt, wat je denkt, hoe je omgaat met je lijf en je uiterlijke attributen) in contact bent met de ander. In drie dagen doorloop je een pad om van binnen naar buiten te gaan; je gebruikt je intuïtie en zorgt goed voor jezelf. In onze training kijken we nadrukkelijk naar de redenen waarom je charismatisch mensen zou willen beïnvloeden. Het gebruik van je intuïtie is daarbij een noodzakelijk kompas. Deze en andere aspecten komen in een volgende blog aan bod.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here