Upcycling toen (1940) en upcycling nu

0
29

Herenkostuums worden vermaakt tot mantelpakjes, wol gemaakt van bijvoorbeeld hondenhaar en trouwjurken van parachutes. Tijdens de bezetting, vanaf 1940 valt alle import weg en wil je er als Nederlandse vrouw toch nog leuk en verzorgd uit zien. Want als zelfs het textiel dat je op de bon kunt krijgen opraakt moet je toch wat.

Upcycling toen

Meelzakken en jutezakken krijgen een andere bestemming en er worden schoenen gemaakt van hout, autobanden en kurk. Al deze voorbeelden en talloze persoonlijke verhalen verlevendigen de tentoonstelling in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Verhalen over het leven dat doorgaat. En over de beroemdste modehuizen als Hirsch en Co en Gerzons, die door Jodenvervolging ten onder gaan. Heel anders is het verhaal van C&A, dat geld schenkt aan nationaalsocialistische hulporganisaties en dat uniformen gaat produceren voor de Duitse luchtmacht.

Upcycling nu

Best bijzonder om te zien dat toendertijd upcycling het gevolg was van een tekort aan ongeveer alles. Nu is de tijd er een van overvloedigheid maar met grote impact op het milieu. De mode industrie is immers een van de grootste vervuilers. Dat gegeven inspireerde veertig modestudenten van vier MBO-opleidingen. De winnende 8 ontwerpen zijn ook te bewonderen op de tentoonstelling. Naast ontwerpen van Victor & Rolf, Ronald van der Kemp en Lisa Konno.

Wanneer?

De tentoonstelling ‘Mode op de bon’ duurt nog tot en met 1 juni 2020 en natuurlijk zijn er nog veel meer interessante dingen in het museum te zien. Zoals Nederland in de tweede wereldoorlog en een vaste expo over Nederlands-Indie. Mooi is ook hun project ‘Verzetsmuseum Junior op wielen‘ een grote truck waarmee het museum door heel nederland toert en langs gaat bij scholen, buurthuizen, evenementen en bibliotheken. En best wel bijzonder; ze zijn ook digitaal te bekijken. Met kijkjes achter de tentoonstellingen en ook heel indrukwekkend hun ‘digitaal monument concentratiekamp Dachau’ en verhalen van mense die uit de grote steden naar de boeren vertrokken.

Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam (goed bereikbaar per auto en OV).

Meer artikelen lezen over bijzondere vrouwen in die tijd?
Het verstoorde leven van Etty Hillesum boeit tot op de dag van vandaag
Verzetsstrijdster Frieda Belinfante: ‘Ik ben 50 jaar te vroeg geboren’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here