Zorgelijk signaal: steeds meer vrouwentaxi’s

0
40

Er komen steeds meer vrouwentaxi’s. En ik vind dat een goed idee maar meteen ook een zorgelijke ontwikkeling. Want het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat je je als vrouw niet meer veilig kunt voelen in een taxi?

Een taxi is toch veilig?

Mij is altijd op het hart gedrukt dat ik ’s avonds laat beter een taxi kon nemen dan naar huis lopen of fietsen. En dat heb ik ook zo aan mijn dochter verteld. Maar helaas zijn de verhalen over machtsmisbruik en seksueel misbruik schering en inslag geworden. En niet alleen in landen waar het ronduit gevaarlijk is om je als vrouw alleen op weg te begeven. Ook in Nederland neemt het gevoel van onveiligheid steeds meer toe.

Staxi Lady

In Amsterdam is nu dus ook een taxidienst met alleen vrouwelijke chauffeurs. Ze nemen iedereen mee, maar de chauffeur is dus een vrouw. Omdat ze de signalen niet meer kon negeren, heeft ze dit initiatief genomen zegt El Allaoui in het kantoor van Staxi in Noord. “De markt schreeuwt hierom. Ik hoorde het heel regelmatig: klanten die graag een vrouwelijke chauffeur wilden, die er goede ervaringen mee hadden en contact wilden houden met die vrouwelijke chauffeur met wie ze zo’n prettige rit hadden.” Er rijden al 6 vrouwelijke chauffeurs voor Staxi.

Waarom vrouwentaxi’s?

Veiligheid is één van de belangrijkste thema’s in de taxi-industrie, iets dat met name voor vrouwelijke passagiers een toenemend probleem is, zegt El Allaoui. “Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 43 procent van de vrouwen zich wel eens onveilig voelt in een taxi met een mannelijke chauffeur en dat één op de vijf vrouwen weleens is lastiggevallen.”

Niet nieuw, wel steeds meer

Er zijn in ons land al meer van dit soort taxidiensten. Pink Taxi is een website waar meerdere taxidiensten staan die vrouwelijke chauffeurs hebben in o.a. Nijmegen, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Nieuw Vennep. Taxi Broos heeft al langer een speciale dienst die Lady Cab wordt genoemd en zij rijden door heel Noord Holland.

Vrouwentaxi’s in andere landen

Bijvoorbeeld Canada, New York, Londen en Pakistan gingen Nederland al voor. Nadat er veelvuldig werd gemeld dat vrouwelijke passagiers door de chauffeur werden lastig gevallen in Nairobi ontstond een e-taxi app: An-Nisa Taxi. Zij vervoeren alleen vrouwen en kinderen. De eigen nare ervaringen van de oprichtster waren voor haar de reden om dit initiatief te starten.

In India gaat het zelfs nog iets verder omdat het aantal meldingen van verkrachtingen hoog was. Eén van India’s grootste taxidiensten komt met roze taxi’s, uitgerust met een noodalarm, een vrouwelijke chauffeur en een bus pepperspray. De vrouwelijke chauffeurs krijgen allemaal een zelfverdedigingscursus. Volgens de eigenaar is dit ook een goede bijdrage aan diversiteit: ,,Vrouwen kunnen zich nu makkelijker door de stad bewegen. Daarnaast verschaf ik werk voor allemaal nieuwe vrouwelijke chauffeurs.” Het is niet de eerste vrouwelijke taxidienst in Delhi maar wel de eerste die al die extra maatregelen neemt om de veiligheid van de vrouwelijke passagiers te garanderen.

Bronnen: AD, Het Parool, Quarz-Africa

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here