De Huishoudbeurs; ouderwets of juist van deze tijd?

0
57

Aan de truttige naam ‘Huishoudbeurs’ durfde geen beursbazin te sleutelen: „Die is afschuwelijk en staat letterlijk élk jaar ter discussie. Maar ja, het is een beresterk merk.”

75 jaar oud fenomeen

Boodschappenkarretjes, boodschappentassen vol en veel vrouwen, heel veel vrouwen in de metro op weg naar de RAI in Amsterdam. De komende 9 dagen, t/m 1 maart is er de Huishoudbeurs, de 75e editie alweer. De best bezochte Nederlandse consumentenbeurs. Van ooit wat kraampjes in de Haagse Houtrusthallen tot nu dit spektakel in de RAI met 200.000 bezoekers.
De bedenker, Piet Blokker, zette het neer als “Een plek waar je als huisvrouw in een keer alle nieuwe apparaten, producten en snufjes kunt vinden zonder eerst de halve stad af te lopen. Een brug tussen fabrikant en huisvrouw.”

Beursmanager

Vreemd genoeg wordt de eerste vrouwelijke beursmanager pas in 1984 aangesteld; Clementine van Meer. Zij blijft aan tot 2000. Onder haar regie ging de Huishoudbeurs meer mee met de tijd. Er kwam aandacht voor mode, woninginrichting en home entertainment.

Naast de Huishoudbeurs is er ook de Negenmaandenbeurs en het Pasar Colurs Festival. Je kaartje geeft toegang tot alle drie events.

Primeur

De Huishoudbeurs is toneel geweest van vele primeurs. waaronder de koelkast (1956) de wasmachine (1957), de keukenmachine (1961) en de afwasmachine (1965). Die laatste wordt door sommige critici nog steeds gezien als een oorzaak waarom er meer scheidingen zijn aangezien echtgenoten niet meer met elkaar praten omdat ze niet meer samen de afwas doen. Mijn ouders kochten een afwasmachine toen mijn broer en ik het huis uit waren. En de afwas was juist een onderwerp van ruzies, een klusje dat niemand echt wilde doen.

Primeur dit jaar is de dierenprint collectie schoonmaakproducten van Patty Brard en de terugkeer van de V&D winkel. En een aantal exposanten komen natuurlijk ook met nieuwe smaken en varianten. Door marketeers wordt het event ook vaak gebruikt om te kijken hoe nieuwe producten worden ontvangen door de consument.

Mannen

Punt van kritiek is mijns inziens de faciliteiten die de Huishoudbeurs meende te moeten treffen voor die paar mannen die je daar aantreft. Nog geen 10% van de bezoekers is man. Ze hebben een eigen Mancave en Biercafe gekregen. beetje vreemd aangezien voor de typisch mannenevents (zoals voorheen de AutoRAI) ook geen nagelsalon en cocktailbar wordt ingericht (om maar een paar stereotype vrouwendingen te noemen).

Gelukkig gaat het aandeel dat mannen in het huishoudwerk wel weer iets omhoog na de crisis. Al is dat met een schamele 30% nog steeds veel te weinig als je het vergelijkt met de werkuren die beiden draaien… (vrouwen werken niet maar 30% tov van mannen 100%). Lees daarom ook eens dit artikel van Annedieke: ‘In 9 van de 10 huishoudens doet de vouw het leeuwendeel.’

Bronnen: Telegraaf, Nationaal Archief en CBS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here