Ireen Wüst: na diep dal toch zevende wereldtitel

0
76

Het is zondag 1 maart 2020. In de Olympische Hal in het Noorse Hamar staat Ireen Wüst tegenover de Canadese Ivanie Blondin. Het gaat erom spannen: Blondin lag na de eerste twee afstanden nog op koers voor het goud en de wereldtitel en dus moest Ireen keihard aan de bak. In de slotrit van de 5.000 meter wist ze echter haar concurrente voor te blijven, waarna ze haar zevende wereldtitel allround op haar naam mocht schrijven.

Groot verlies voor Ireen Wüst

De aanloop naar de wereldkampioenschappen was geen gemakkelijke voor Ireen. In januari 2019 overleed hartsvriendin Paulien van Deutekom. Ireen Wüst stelde een ultimatum voor zichzelf: ze moest en zou een maand later in het Duitse Inzell de gouden medaille op de 1.500 meter halen. Niet voor zichzelf, maar voor haar ‘buuffie’ Paulien. Haar doel bereikte ze en ze gaf de medaille als eerbetoon aan Pauliens 2-jarige dochtertje, Lynne.

Na het rouwproces te hebben doorstaan, begonnen lichamelijke klachten op te spelen. Ireen kampte met zware migraine-aanvallen, kreeg pijnklachten rond haar hart. Ze werd met spoed onderzocht en gelukkig bleek er niets aan de hand. Ireen: ‘’Dan is de conclusie: een gebrokenhartsyndroom. Dat je letterlijk een gebroken hart hebt.’’ Haar trainingen werden aangepast en ze zocht hulp bij de verwerking. Ireen overwon de pijn en het verdriet na het verlies van Paulien. ’’Sinds september heb ik een opwaartse lijn.’’

Blijdschap na een zware periode

In april verloofde Ireen zich met haar vriendin Letitia. Het gaf haar veel steun en de sport gaf de afleiding die ze nodig had. Ze haalde een zilveren en bronzen medaille op de NK-afstanden en reed in Salt Lake City naar het goud op de 1.500 meter en zilver op de achtervolging.

De blijdschap straalde van het gezicht van Ireen Wüst na het behalen van de wereldtitel in Hamar. ‘’Ik ben heel trots dat het is gelukt, enorm blij ook. Het was een waanzinnig spannend toernooi, maar ik voelde me goed. Deze is zo mooi, omdat het geen gemakkelijke route was.’’

Bronnen: AD.nl NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here