Waarom moeder worden juist wél goed is voor je carrière

0
155

Het zit diep in de Nederlandse cultuur geworteld: zodra een vrouw moeder wordt, gaat ze parttime werken. Sommigen stoppen zelfs helemaal met hun carrière. Doodnormaal, zouden de meeste mensen denken. Dat moet anders, dacht schrijfster Elsbet Teeling. Zij schreef het boek Mom You Can, een managementboek voor moeders. Hiervoor sprak zij met tientallen succesvolle vrouwelijke ondernemers en werknemers met kinderen.

De natuur

Mom You Can is een positief boek over werk en ouderschap. Waar je in de media vaak leest hoe moeilijk en zwaar het wel niet is om je carrière met het ouderschap te combineren, is Teeling van mening dat het je vooral heel veel moois oplevert om die twee te combineren. ‘’Als je moeder wordt leer je een heleboel. Door hormonen word je bijvoorbeeld verzorgender, maar ook assertiever. De natuur heeft bepaald dat je goed voor je baby op moet komen en diezelfde hormonen kunnen ervoor zorgen dat je op je werk assertiever wordt. En door de drukte leer je natuurlijk beter plannen. Ook op het werk zelf.’’

Succesformule

Tijdens alle gesprekken die Elsbet Teeling had met ‘haar’ rolmodellen, ontdekte ze de succesformule voor meer geluk in carrière en moederschap. Een formule die bestaat uit negen succesfactoren die voor een goede balans tussen werk en moederschap zorgen. Over welk advies Elsbet heeft geholpen vertelt ze: ‘’mijzelf kennen. Ik zat een periode slecht in mijn vel. Mijn dochter sliep weinig en mijn man werd ziek. Ik zorgde voor iedereen en vergat mijzelf, tot ik compleet strak stond van de stress. Door therapieën leerde ik mijzelf beter kennen en daardoor maakte ik ook betere keuzes.’’

Negen factoren

Elsbet Teeling zag vrouwen die het wél lukte om een succesvolle carrière en het moederschap te combineren. ‘’Ik dacht: wat hebben zij gemeen? Waarom viel ik om en lukte het hen wel?’’ Door allerlei gesprekken te voeren met deze vrouwen, ontdekte ze negen factoren die bepalend zijn. ‘’Inmiddels hoop ik ook een rolmodel te zijn voor beginnende moeders.’’

Drie voorbeelden van de succesfactoren zijn:

1. Ken jezelf. Werk en gezinsleven kan je makkelijker combineren als je emotioneel stabiel bent. Door lief voor jezelf te zijn en jezelf goed te kennen, word je emotioneel stabieler.

2. Maak keuzes. Als je kinderen krijgt, heb je minder tijd. Kies ervoor om je tijd te besteden aan iets zinvols. Doe dingen die je leuk vindt en werk dat bij je past. Durf ook ‘nee’ te zeggen.

3. Laat los. Laat taken over aan anderen en laat dat perfecte, onhaalbare ideaalplaatje los. Doe iets minder je best. Het is geen wedstrijd. Die andere moeders doen ook maar wat.

Benieuwd naar de andere succesfactoren? Mom You Can is o.a. te koop via Bol.com.

Lees ook: Met een succesvolle partner werk je ook aan je eigen carriere

Bronnen: AD.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here