Wereldprimeur voor Schotse vrouwen: welke landen volgen het voorbeeld?

0
51

Een wereldprimeur in Schotland eerder deze week. Vrouwelijke hygiëneproducten zoals maandverband en tampons worden binnenkort volledig gratis aangeboden in ontmoetingscentra, jeugdclubs en apotheken. Sinds 2018 waren producten voor menstruatie voor Schotse studenten op middelbare scholen en universiteiten al gratis, maar dat zal nu dus voor alle vrouwen gaan gelden.

Unaniem aangenomen

Het wetsvoorstel werd in april 2019 ingediend door Monica Lennon van de Scottish Labour Party. Uit een enquête was gebleken dat 25% van de jonge vrouwen in Schotland te maken heeft met menstruatiearmoede. ‘’Er heerst al veel te lang een taboe op menstruatie in Schotland. Mijn voorstellen kunnen van Schotland een wereldleider maken op het gebied van menstruatiearmoede.’’

Het Schotse parlement nam het wetsvoorstel unaniem aan: 112 stemmen voor, nul stemmen tegen. Het plan zal zo’n 25 miljoen euro gaan kosten.

Wereldwijd probleem

Uit onderzoek van de Britse afdeling van Plan International bleek dat menstruatiearmoede zich niet meer beperkt tot enkel ontwikkelingslanden. Wc-papier, luiers of lappen stof: één op de tien Britse vrouwen heeft daar wel eens gebruik van gemaakt. Voor menstruatieproducten was geen geld. Ook 10% van de Nederlandse vrouwen heeft tijdens de menstruatie problemen gehad om aan tampons of maandverband te komen omdat er geen geld voor was. Twee procent heeft zelfs een tampon of maandverband moeten hergebruiken om kosten te besparen.

Taboe op menstruatie

‘’Wat menstruatiearmoede anders maakt dan het grotere probleem van armoede, is het taboe dat erop rust.’’ Dat vertelt Mascha Singeling van Plan International. ‘’Een dubbel taboe: je geldgebrek bespreken is al ontzettend moeilijk en dan komt praten over je menstruatie daar nog eens bij.” Sommige vrouwen die wij hebben gesproken durven er zelfs niet met hulpverleners over te praten.’’ Een kwart van de ondervraagde meisjes en (jonge) vrouwen geeft aan dat zij überhaupt niet goed durven te praten over de menstruatie. Bijna de helft van de ondervraagden zegt zich tijdens het menstrueren vies te voelen.

De helft van de respondenten wil dat het onderwerp in Nederland opener besproken moet kunnen worden. Plan International heeft de resultaten van het onderzoek aangeboden aan het ministerie van Sociale Zaken, met het verzoek actie te ondernemen.

Lees ook: Vandaag is het menstruatie-hygiëne-dag: niet overal lopen ze even naar Het Kruidvat of de Etos

Bronnen: Flair.be NOS.nl NU.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here