Wat moet ik weten bij het kopen van mijn eerste huis?

0
155

Samen dromen jullie van een mooi huis in het dorp waar jullie nu nog bij je ouders wonen (of daar juist ver vandaan). Je hebt al een paar leuke woningen gespot maar eerst ga je berekenen hoeveel je kunt besteden. Belangrijk, want die leuke villa die je hebt gespot kan misschien toch een beetje buiten je budget zijn.

Het eerste wat je doet is het berekenen van hoeveel je kunt uitgeven voor een huis en dan kun je gaan zoeken. Eerst op het internet en dan in het echt. Nadruk op in het echt want sommige huizen zijn niet wat ze lijken online. Wat je dus gaat doen is de huizen bezichtigen waar je een oogje op hebt. Een leuk achteraf liggende boerderijtje of zo’n pittoresk klein oud arbeiderswoninkje in dat knusse straatje. Met de huidige lage hypotheekrente en dalende huizenprijzen vanwege de coronacrisis moet dat misschien wel lukken.

Hulp nodig?

Ga zelf een woning zoeken of schakel een makelaar uit de buurt in. Die weten vaak uit de eerste hand wanneer iemand van plan is te gaan verhuizen. Dan ben jij nummer één! Als je kunt gaan bezichtigen doe dat dan onmiddellijk, je wilt immers niet de kans op je droomhuis missen. Wat ook handig is aan een makelaar is dat op hun websites vaak meer informatie over de huizen is te vinden wat je keuze dus een stuk makkelijker maakt. Kijk vooral even of je recht van overpad hebt, schone bodem en een bouwtechnische keuring.

Is het ‘t echt waard?

Iedereen, de makelaar, de verkopende partij, je familie en vrienden kunnen nog zoveel vertellen over de waarde van het huis, maar het gaat toch vooral om het gevoel wat je bij het huis zelf hebt. Jij bent degene die er gaat wonen. Kijk dus goed of jij het waard vindt. Of de waarde van de woning ook voor jou dezelfde waarde heeft. Kun je leven met die waarde en ben je klaar om het huis je eigen te maken? Breng dan een openingsbod uit. Doe wel een reëel bod en beargumenteer dat goed, dan heb je de meeste kans dat het bod geaccepteerd wordt. Zelf zou je een onredelijk bod ook erg vervelend vinden. Laat je niet verleiden om steeds een hoger bod uit te brengen. Dan kun je namelijk het gevaar lopen boven je budget te komen en dan kun je straks de hypotheek niet meer rond krijgen. Een van de basisregels bij onderhandelingen is immers dat je altijd bereid moet zijn om van tafel weg te lopen. Als jullie bod is geaccepteerd volgt het ondertekenen van de koopakte. Dan kun je de hypotheek afsluiten. Wanneer ook die rond is mag er wat gevierd worden. Je bent dan officieel eigenaar van je allereerste huis.

Lees hier meer tips over onderhandelen voor vrouwen.

Hier nog een paar leuke ideeën voor je interieur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here