Videobellen: Hoe moet dat eigenlijk?

0
192

Tegenwoordig krijgen steeds meer medewerkers die werkzaam zijn binnen klantcontact te maken met videobellen. En dat is wel even andere koek dan het ‘gewone bellen’. De klant krijgt jou als medewerker ineens in beeld, ziet hoe jij achter je bureau zit en welke non-verbale communicatie je uitzendt. Daar gá je met je ‘rondjes lopen om even te ontspannen’ tijdens het bellen. En vergeet dat scheve gezicht richting die collega naast je ook maar op het moment dat je klant een ongeduldige opmerking maakt.

Blijf dan maar eens klantvriendelijk. Bovendien; wat heb je aan? Hoe zit je haar vandaag? Is de vermoeidheid als gevolg van het nachtelijk huilen van je kind erg zichtbaar in je gezicht en hoe komt dat over? Kortom; beeldbellen vraagt om veel meer bewustwording dan die van je stem, je klankkleur, je spreektempo en je gesprekstechniek alleen. Plots krijg je te maken met performance van de bovenste plank; je presenteert jezelf in beeld!

Als televisiepresentatoren bij je thuis op de beeldbuis verschijnen is het de bedoeling dat ze geloofwaardig, deskundig en vooral natuurlijk overkomen. Maar in hoeverre de kijker dat vindt hangt af van heel veel verschillende factoren. Uiterlijke factoren zijn belangrijk. Veel meer dan je zou denken. Maar vooral is het belangrijk dat de manier van communiceren congruent is met de rol van de presentator; wat wordt er verwacht en in hoeverre komt hij of zij daaraan tegemoet? Dat betekent dat zowel de stem (verstaanbaarheid, tempo, klankkleur), de non-verbale communicatie (mimiek, houding) en het uiterlijk onder de loep worden genomen tijdens training van presentatoren. In beeld verraad je wie je bent!

7 tips om videobellen deskundig en effectief te laten verlopen

  1. De technische aspecten moeten in orde zijn; dat spreekt! Zorg dat de schermen die je moet openen zichtbaar zijn met je gezicht naar de camera toe, zodat je je hoofd nooit hoeft weg te draaien van je klant. Die haakt af als jij dat doet. Check ook altijd of je geluid in orde is. Op zo’n manier dat je zacht kunt blijven spreken en omgevingslawaai tot een minimum beperkt blijft.
  2. De hoogte van de camera is heel belangrijk. In de studio’s is voor elke presentator een andere instellingshoogte van de camera geprogrammeerd. Zelfs een aantal centimeter verschil in lengte vraagt om een andere camera stand. Ga zo zitten dat de camera je gezicht ‘optilt’. Wanneer de camera te laag geplaatst is ziet je klant jouw ogen meer dicht dan open. Wanneer je ietsje moet opkijken richting de camera ziet de klant jouw ogen beter. En dat doet de betrouwbaarheid en deskundigheid onmiddellijk toenemen.
  3. Zorg dat er contrast zichtbaar is in het plaatje dat jij laat zien. Contrast draait om kleurverschil en lijnen. Over het algemeen zijn deze aspecten voldoende; zorg dat je wenkbrauwen en mond goed zichtbaar zijn (eventueel met make-up aan te zetten) en zorg dat je haarkleur contrasteert met de kleur van je kleding. Daarbij zijn variaties op de kleuren blauw en groen erg klantvriendelijk en communicatief. Felle kleuren rood en geel kunnen afleiden van je gezicht. Draag je haar zo dat het niet voor je gezicht valt. Verhouding bloot/bedekt moet in evenwicht zijn. Uiteraard hoort diepte van het decolleté daar ook bij. Regel; nooit meer bloot ónder dan bóven de kin.
  4. Houd je lippen niet vast op elkaar tijdens het luisteren naar je klant. Houd ze licht geopend, op 1 of 2 millimeter van elkaar. Hoe dommig dit ook voelt; het effect is groot! Het geeft je zichtbaar een meer open luisterhouding. Je klant voelt zich meer gehoord omdat jij een ontspannen kaak laat zien. Dit stimuleert het gesprek en het contact. Een gesloten mond, met name een gespannen mond, geeft de indruk; hij/zij vindt er iets van maar zegt het niet. De klant leest dan meer kritiek af in je gezicht. Obama gebruikt het heel bewust in zijn mimiek. Uiteraard kun je het ook andersom gebruiken; wanneer de klant wat bondiger moet worden en je wilt afronden; sluit dan je lippen. Een non-verbale manier om af te remmen.
  5. Gebruik je stem op een normaal tot redelijk zacht volume en maak niet al teveel zinsmelodie. Dat komt in beeld onnatuurlijk over. Meer dan wanneer je alleen telefonisch contact hebt. Er is zoveel om naar te kijken dat teveel nadruk in je stem niet nodig is. Spreek daarentegen wel wat meer uitgesproken met je gezicht (zie punt 6).
  6. Articuleer verticaal! Laat je kaak zakken, maar ga niet in de breedte praten. Niemand spreekt op een natuurlijke manier met spanning in zijn of haar wangen. Juist het laten zakken van je onderkaak geeft openheid en duidelijke verstaanbaarheid. Meer wetenschappelijke achtergronden en technieken vind je in dit boek.
  7. En tot slot een wat onverwachte tip: gebruik de magie van je wenkbrauwen. Wenkbrauwen zijn de ‘jazeggers’ van je gezicht. Wanneer je op belangrijke inhoud je wenkbrauwen mee laat praten benadrukken ze de inhoud. Ze juichen als het ware mee. Dat kan uiteraard alleen als je wenkbrauwen hébt. Uit onderzoek is gebleken dat eenzelfde persoon hoger wordt ingeschat qua opleidingsniveau wanneer er duidelijk wenkbrauw zichtbaar is. Te lichte of onzichtbare wenkbrauwen werden minder deskundig ingeschat. Terwijl ‘te zwaar op de ogen rustende’ wenkbrauwen juist een negatieve of onbetrouwbare indruk geven. Je wenkbrauwen spreken meer dan je denkt!

Hoe je je moet kleden voor werk lees je hier.

Succes gewenst en natuurlijk is je reactie erg welkom!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here