Emoties zijn net als brood

0
81

Stel je eens voor dat je een paar boterhammen eet en dat die niet verteerd worden in je lichaam. Dan verstopt de hele boel en als dat wat langer duurt, voel je je er echt beroerd door of je wordt er zelfs ziek van. Zo gaat het ook bij emoties.

Jouw lichaam

Je lichaam is het instrument waarmee je leeft. Je lichaam is gebouwd om niet alleen voedsel te verteren, maar ook om emoties te verteren. Dat zijn allebei chemische processen. Je lichaam is ertoe in staat.

Als jij een boterham eet en je kauwt op die boterham, dan vermeng je het brood met je speeksel en dan slik je het door. Het komt in je maag en gaat dan een verteringsproces in, waarin de rest van de organen hun werk doen.

Bij een emotie is dat precies hetzelfde. Als je een emotie tot je neemt – je hapt erin, je staat haar toe, je aanvaardt haar – dan gaat die emotie een vergelijkbaar soort proces in.

Een manier om emoties te verteren is bijvoorbeeld yoga. Hier een paar tips om met yoga te beginnen.

Even doorbijten

Pijn en verdriet zijn niet te voorkomen. Ze zijn onplezierig, vervelend en soms ook heel moeilijk, maar ze horen bij het leven. Als je ze niet aanvaardt, kun je ze niet hanteren. Als je ze wel aanvaardt blijven ze vervelend, maar je leert ze wel hanteren en daardoor veel vlugger verteren, zodat je er veel sneller geen last meer van hebt. Oftewel: door negatieve emoties in vol ornaat toe te staan, heb je er naar verhouding veel korter last van. Het betekent vooral dat je de rest van de tijd met volle teugen kunt genieten van alle fijne en plezierige dingen. Deze kunnen je dan alle ruimte en tijd geven.

Als je de negatieve emoties wegpropt, betekent dat tevens dat ook de positieve blije tijd belast wordt door de weggestopte negatieve emoties. Je ontkent dan de negatieve emoties, waardoor ze stiekem overal bij zitten en heel veel plezierige dingen ondermijnen. Ook je gezondheid, je capaciteiten, je ondernemingslust, etcetera.

Dus als er emoties voor de deur staan, laat ze dan binnen. Als het er veel zijn, laat ze dan één voor één binnen. Ben je nog niet getraind in het er laten zijn van en het omgaan met stevige emoties, kun je de simpelste eerst binnenlaten.

Als je dit met al je emoties doet verteer je ze dus, ruim je de shit op en kun je ‘vrijer en eerlijker’ verder met je leven.

Lees hier voor een manier om je emoties kwijt te kunnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here