Vrouwen houden Nederland draaiende

0
50

Er is een lijst samengesteld van beroepsgroepen die een belangrijke rol spelen in de zogeheten ‘vitale processen’. Dit zijn processen die te allen tijde moeten blijven doorgaan. Zoals het draaiende houden van telecomnetwerken, betalingsverkeer, elektriciteit, gasproductie, internet en drinkwater. Ook de processen die noodzakelijk zijn voor het in de lucht houden van belangrijke economische knooppunten als de Rotterdamse haven en Schiphol.

Een ruwe analyse van de onderzoeksredactie van Consultancy.nl op de 9 miljoen werkenden schat in dat ongeveer 3,2 miljoen mensen tot de groep ‘cruciale beroepen’ behoren. Opvallend is dat deze groep van 3,2 miljoen mensen voor het overgrote deel bestaat uit vrouwen. 2 miljoen van de cruciale beroepen worden vervuld door vrouwen, de overige 1,2 miljoen door mannen.

Artsen, leerkrachten, zorg en ambtenaren

In de kinderopvang is volgens de analyse maar liefst 89% van de medewerkers vrouw. En essentieel omdat hun ouders soms gewoon moeten blijven werken (en dan niet vanuit huis). Het verzorgend personeel in ziekenhuizen en in de bredere zorgsector is zelfs 93% vrouw, en van de verpleegkundigen 87%.

In het voortgezet en wetenschappelijk onderwijs is het redelijk gelijk verdeeld. Maar in het basisonderwijs is 80% van de leerkrachten vrouw. Daar moeten de meeste kinderen moeten worden opgevangen omdat hun ouders aan het werk zijn om het land draaiende te houden en ze zijn vaak te jong om alleen thuis te blijven.

Logistiek, vakkenvullers, openbaar vervoer

Toch zijn er ook enkele cruciale beroepen waar grotendeels mannen werken. Zoals je in de grafiek kunt zien is dat bijvoorbeeld logistiek personeel, vakkenvullers (72%) en vrachtwagenchauffeurs (96% man). Mensen die werkzaam zijn in het openbaar vervoer, zoals buschauffeurs en trambestuurders daarvan is 89% man.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here