7 vragen die je meteen moet stellen als je bent ontslagen

0
58

In deze tijd regent het ontslagen. Dat is nu eenmaal de realiteit. Dat betekent niet dat je geen rechten hebt en dat betekent ook niet dat je alles gelaten over je heen moet laten gaan. Daarom de 7 vragen die je in ieder geval moet stellen op rij en vergeet niet dat je nergens meteen akkoord mee moet gaan. Je mag er gerust een paar dagen over nadenken en dan nog meer vragen stellen.

1. Wanneer krijg ik mijn laatste loon en zit daar de vergoeding van mijn ongebruikte vakantiedagen en/of opgebouwd vakantiegeld bij of komt dat later?

Jouw financiën zijn belangrijker dan ooit. En je vaste lasten gaan gewoon door, werk of geen werk. Dit is ook de tijd om je bankafschriften van het afgelopen jaar eens goed te bekijken. Daarmee heb je meteen een goed beeld wat je per jaar, maand en week uitgeeft. En alle overbodige afschrijvingen stop te zetten.

2. Wanneer ontvang ik WW? En voor hoe lang?

In principe zou daar HR een goed antwoord op moeten geven, maar vraag vooral ook advies aan het UWV. De manier waarop wordt ontslagen /je ontslag neemt en de hoogte van je loon heeft namelijk ook consequenties voor je WW-uitkering…

3. Hoe moet dat verder met mijn aandelen in het bedrijf of mijn opties?

Stel daar dan vragen over. Sommige bedrijven keren meer aandelen uit als je x aantal jaren voor hen werkt. Maar in dit geval ben je ontslagen dus hoe zit dat dan? hoe lang zijn die opties nog geldig? moet je de aandelen in het bedrijf verkopen nu je er niet meer werkt? En welke zeggenschap heb je nog over het bestuur van het bedrijf zodat je aandelen niet zakken in waarde?

4. Kunt u een referentie schrijven?

Het is immers niet jouw schuld dat je bent ontslagen en nu je weer gaat solliciteren zijn referenties heel belangrijk. Zorg dat je contactgegevens van hen hebt, liefst privé gegevens zodat je ze ten alle tijde kunt bereiken. Verzamel er zoveel mogelijk, liefst van mensen met een groot netwerk en een hoge functie. Zet vooral ook LinkedIn in.

5. Kan ik een kopie krijgen van mijn reviews/beoordelingsgesprekken?

Zorg ervoor dat je deze gegevens krijgt voordat je laatste officiele dag is aangebroken. Al je vorderingen worden daarmee bevestigd en je hebt daarmee handvatten voor aanbevelingen en het schrijven van je CV.

6. Hoe zit dat met mijn pensioenregeling? Of mijn ziektekosten collectief?

Vraag wat er wordt geregeld wat betreft je pensioenregeling en eventueel andere regelingen zoals het betalen van een deel van je opleiding etc.
Je zult de komende tijd minder inkomsten hebben en dan is het zaak dat je die dingen wel goed geregeld hebt. Hetzelfde geldt voor een collectieve ziektekosten regeling. Moet je daar dan uit? kun je blijven maar wat moet je dan betalen?

7. Hoe zit dat met mijn secundaire arbeidsvoorwaarden nadat ik ben ontslagen?

Kijk je contract na op alle secundaire arbeidsvoorwaarden en vraag na wat er voor ieder item geregeld wordt. Je telefoon en bijvoorbeeld nummerbehoud hoe zit dat nadat je bent ontslagen? Je auto of fiets?

Tenslotte

Je bent ontslagen dat klopt. Maar je kunt ervan uit gaan dat je werkgever dit niet graag doet. Zorg ervoor dat je een goede verstandhouding houdt want als het weer goed gaat heb je daar misschien wel weer een baan. En om alles goed af te wikkelen heb je nog wel een goede relatie nodig…

We wensen je heel veel succes in deze roerige tijd!

Hier nog een paar artikelen die je kunnen helpen in de komende tijd:
Strategisch onderhandelen is voor vrouwen een must
Wat vrouwen kunnen leren van mannen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here