Het Internet Is Stuk – winactie

9
93
cover van het boek 'Het internet is stuk' geschreven door Marleen Stikker

Met zo’n titel krijg van een internet fan zoals ik altijd de aandacht. Na de achterkant gelezen te hebben waar gesproken wordt over wat er stuk aan het internet, las ik snel verder. Gelukkig geeft de schrijfster., Marleen Stikker, ook hoop voor de toekomst.

Waarom moet je ‘Het Internet Is Stuk’ ook lezen?
Het boek geeft, in een lekker geschreven stijl en tempo, een overzicht van de ontwikkelingen en waarom het internet stuk is. De macht over ontzettend veel van jouw persoonlijke data ligt bij ongecontroleerbare, commerciële bedrijven. De belangrijkste vier worden ook wel de GAFA genoemd; Google, Amazon, Facebook en Apple. En dat zou niet moeten. 

Deels heeft daar de schrijfster gelijk want weet jij precies waar je nu eigenlijk akkoord op geeft als je op de ‘I agree’ knop drukt om gebruik te mogen maken van die gratis app of andere software? Doordat het vaak voor gewone mensen heel complex is, kun je immers de consequenties van die actie niet voorzien. 

En als je eenmaal gebruiker bent, is het niet zo makkelijk meer om over te stappen. Het boek zet je aan het denken over die acties en legt meteen de vinger op de zere plek. Dat allemaal op een zeer informerende manier die ook een niet-techneut prima kan volgen en begrijpen.

Wie is Marleen Stikker?
Zij is een internetpionier van het eerste uur. Richtte De Digitale Sad op waarbij nederland toegang tot het internet kreeg. Is fan van technologie en het internet maar schuwt niet om de vragen te stellen die gesteld moeten worden. oprichter van Waag, een onderzoeksinstituut voor kunt, technologie en samenleving. Graag geziene gast bij o.a. Zomergasten. En last, maar zeker niet least, betrokken bij de ontwikkeling van de duurzame Fairphone. Een telefoon die volledig uit elkaar gehaald kan worden en daarmee dus beter recylclebaar en repareerbaar is.

Kritische punten
Geen idee waarom er ineens een paar kleuren afbeeldingen in het boek zitten, ze voegen naar mijn mening niets toe. En de tips om zelf de nodige stappen te nemen om het internet te repareren zijn er wel maar een handig lijstje had beter geweest.

Het internet is stuk maar we kunnen het ook weer maken
We hebben het met z’n allen stuk gemaakt maar kunnen het, met z’n allen, ook weer maken. Dat vraagt meer vragen van jou en mij. Het reguleren/controleren van datastromen van het internet moet sneller opschalen want inmiddels kruipt het ook ons dagelijkse leven in. Want inmiddels rijden alle nieuwe auto’s rond met een rode SOS knop die data verstuurt en vergaart, ook als er niets gebeurd. Jouw koelkast houdt bij wat erin zit, jouw deurbel maakt opnames van de hele straat en je thermostaat/slimme meter houdt je energieverbruik bij. We worden dus afgeluisterd, gestuurd, gevolgd, geleefd en dat hebben we zelf laten gebeuren. En al die data staat ergens, wordt beheerd door onbekende of commerciële bedrijven, zonder controle. En dat maakte mij toch onrustig. Volgens mij precies de bedoeling van de schrijfster!

Het boek ‘Het internet is stuk’ is o.a. te koop bij Bol.com als paperback EUR 20,00 of als e-book EUR 11,99.

Winactie vraag: Wat doe jij het meeste op het internet (prive)? Schrijf jouw antwoord hieronder in de reacties.

Als je gewonnen hebt, sturen wij je een mail waarin we om je adresgegevens vragen. En dan heb je het boek zo snel mogelijk in huis.

9 REACTIES

  1. Films en series kijken! Tegenwoordig maak ik bijna geen gebruik meer van mijn tv-abonnement, want streamen is een stuk makkelijker en je hebt nooit meer vervelende reclames tussendoor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here