De psychologie van onze duistere kant – winactie

5
283

‘Het kwaad’ heeft een tijdje op mijn boekenplank gelegen omdat ik een echte optimist ben. En deze titel nodigt dan niet echt uit tot lezen. Maar hij fascineerde mij wel. Want net als de schrijfster, is het kwaad iets dat mij fascineert. Allereerst is het kwaad van de een, het recht van de ander. Ten tweede zijn mensen die kwaad doen en dan vooral de reden waarom interessant. Door omstandigheden gevormd of toch gewoon kwaadaardig geboren? De geleerden zijn er nog niet over uit en ik heb mij er ook nog geen mening over gevormd.

Julia Shaw
Schrijfster van het boek is dr. Julia Shaw en zij is ook auteur van de internationale bestseller ‘De illusie van het geheugen.’ Ze doceert criminologie en psychologie aan de London South Bank University. Zelf studeerde ze cum laude af aan de Universiteit van Maastricht. In het voorwoord blijkt dat zij net zo gefascineerd is door wat het betekent om slecht te zijn als ik.

Waar gaat het over?
Het boek bespreekt in 8 hoofdstukken welke vormen van kwaad zij definieert met daarin steeds inzichten die richting geven om enigszins te begrijpen waarom mensen kwaad doen en waar dat vandaan komt.

Het kwaad in al zijn vormen wordt op zo’n boeiende manier geschreven dat ik niet anders kan dan doorlezen. Ze belicht diverse kanten, de psychologie niet schuwend en daardoor gelukkig ook niet droog of hoogdravend.

Wat is er goed aan het boek?
Ik kan niet anders zeggen dan dat ze mijn fascinatie voor het kwaad, en ik denk dat ik niet de enige ben, heeft gevoed. Ik weet er meer vanaf en kan daardoor meer gefundeerd erover meepraten. En dat is precies wat Julie Shaw beoogde; in haar voorwoord schrijft ze dat ‘we kunnen, we moeten, proberen dat te begrijpen waarop we het etiket ‘kwaad’ hebben geplakt.’

En, dat ben ik helemaal met haar eens, vooral omdat de wereld vol zit met geweld. Kinderen worden er vroeger mee geconfronteerd en films zijn veel gewelddadiger sinds de vijftiger jaren. En in deze wereld is begrip soms ver te zoeken. Onbegrip lijdt tot het ontmenselijken van kwaadaardig gedrag en dat is het laatste dat we moeten willen.

Wel/niet kopen?
Met die donkere gedachte kan ik toch niet anders dan het boek aanbevelen. Het is goed, informatief en boeiend geschreven. In een zucht uitgelezen en dat had ik niet verwacht!

‘Het kwaad – De psychologie van onze duistere kant’ is o.a. bij Bol.com te koop en kost paperback EUR 22,50 en in E-book €13,99

Winactie vraag: Welk duister kantje heb jij? Schrijf jouw antwoord hieronder in de reacties.

Als je gewonnen hebt, sturen wij je een mail waarin we om je adresgegevens vragen. En dan heb je het boek zo snel mogelijk in huis.

5 REACTIES

  1. Tja, het is best creepy om dit te zeggen…
    Soms als ik in de auto zit vraag ik me wel eens af hoe het zou zijn om ergens keihard tegenaan te rijden. Een boom, een brug of zelfs een andere auto.
    Ik heb gelukkig nooit de neiging gehad het ook echt te doen…

    • Gelukkig! Maar je eens afvragen wat er zou gebeuren als je een ernstig ongeluk krijgt/veroorzaakt is iets wat ik mij ook wel eens afvraag…

  2. Liegen doet iedereen, en dat is misschien maar goed ook schijnt beter te zijn voor jezelf en de mensen om je heen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here